Plastik çöp atığı ithalatının, Türkiye’de geri dönüşüm sanayisi yetersizliğinden 2 Temmuzda yasaklanıp uygulanmamasına karşı İyi Parti tepki gösterdi ve denetimsizliğe dikkat çekti.
İyi Parti Doğa ve Çevre Politikaları İl Başkanı Danışmanı Bengi Su Kara tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:” Polietilen ithalatı olarak adlandırılan plastik çöp atığı ithalatı, Türkiye’de geri dönüşüm sanayisi yetersizliğinden çok büyük bir çevre sorununa yol açmaya başlamış ve bunun üzerine 18 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar kademeli olarak; 2 Temmuz itibari ile de tamamen yasaklanmıştı. Ancak 2 Temmuz itibarı ile uygulanması gereken yasağa rağmen kota bile düşmemiş; aksine plastik çöp atığı ithalatı her geçen gün artmıştır. Bu da denetimsizliğin boyutunu gözler önüne sermiştir.
Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakan Yardımcı Mustafa Tuzcu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın düzenledikleri toplantıya katılım sağlayan plastik atık sanayisi STK’ları ve şirketleri 1350 firmanın lisanslarının yeniden gözden geçirileceğini, merdiven altı firmalara fırsat verilmeyeceğini dile getirerek Plastik Atık İthalatına devam edileceğini bildirmişti.”
ÜLKEMİZ DÜNYANIN ÇÖP KUTUSU DEĞİLDİR
Çin’de politen atığın yasaklanmasıyla ABD, Almany ve İngiltere gibi ülkeler rotalarını Türkiye’ye çevirmişti. Özellikle İngiltere’nin teşvik edici paketlerleri sonucunda Türkiye’nin tüm dünyanın çöp kutusu galiba gelmeye başladığını belirten Kara, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yıllık ortalama 600 bin ton çöp ithal ediyoruz bu da her gün 241 kamyon dolusu plastik atığa tekabül ediyor ve yine bu oran Avrupa’nın plastik atıklarının %28’ini ithal ettik anlamına gelmektedir. Petrol ürünlerini geri dönüştürmede yetersiz olan ülkemiz ise bu atıkların yalnızca %1’ini geri dönüştürebilmektedir ve geri kalan atıkların bir kısmı doğaya bırakılarak toprağımız ve suyumuzu zehirlemekte diğer bir kısmı yakılarak havamızı kirletmektedir.” Kara, bu sorunların aşılması için önerileri olduğunu da ekledi: “Önerimiz plastik sanayisinin hammadde ihtiyacını öncelikle yurtiçinden karşılamasıdır, vatandaşlarımız da üzerlerine düşen görevi yapmalı geri dönüşüm konusunda hassas ve bilinçli davranmalı ve geri dönüşüm sanayimiz bu yönde yeterliliğe ulaşmalı; denetimler gerçekçi ve yaptırım gücüne sahip olmalıdır.”