İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Mehmet EKTAŞ beraberinde il yöneticileri ile birlikte Eskişehir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Neşet ERTOY’u makamında ziyaret etti.

Eskişehir gündemi ile serbest muhasebeci ve mali müşavirlerinin sorunlarının görüşüldüğü ziyarette İl Başkanı Ektaş: “ 2020 yılı küresel bir salgınla başladı. Ülkemiz de tüm gücüyle Mart ayından itibaren bu salgınla mücadele etmektedir. Önceliğimiz insan hayatını korumak, bu salgını en az zararla atlatabilmektir. Tabi salgın bir nebze kontrol altına alındıktan sonra, salgının ekonomik etkileri de önem arz etti. Bu bağlamda devlet ile vatandaşın arasında köprü vazifesi gören, işverenlerin neredeyse tüm resmi işlemlerini gören muhasebeci ve mali müşavirlerimiz salgın riskine en çok maruz kalan kesim oldu. Bulaş riski taşıyan evraklarla birlikte, hastalığı evlerine taşımamak için işyerlerinde çalışmak zorunda kaldılar.

11 Martta ilk koronavirüs vakası görülmesinden sonra hızla artan vakalar nedeniyle Hazine ve Maliye Baknalığının yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini ve bazı diğer beyannameleri (KDV, Muhtasar vb) ertelemesi olumlu karşılandı.

19 Mart 2020 tarihi itibariyle birçok işletme zorunlu olarak kapatıldı ve üretim durduruldu. Açık kalan işletmeler ise kısmi çalışma pozisyonu alarak personel azaltmaya ya da mevcut personeli daha az çalıştırmaya başladılar.

Bu süreçte kanunlarımızda yer alan fakat pek kullanılmayan, bir işçinin hiç çalışmaması ya da eksik çalışması sonucunda ücretinde yaşanan düşüşün İş-Kur tarafından işsizlik ödeneği ile finanse edilmesi yani Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) gündeme geldi. KÇÖ alınabilmesi için işverenin başvuru yapması ve bordro puantajlarının sisteme girmesi gerekmektedir. Bu işi hiçbir işveren kendisi yapamadığından, ekonomide çarkların dönmesi, işinden olan çalışanların Kısa Çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için Mali müşavirlerimiz çalışmak zorunda kaldı.

Bu dönemde yüzlerce mali müşavirimiz pandemiye yakalandı ve maalesef bazıları hayatını kaybetti. “ dedi.

Devletin en çok kaynağa ihtiyaç duyduğu bu dönemde tahsilat sorunu yaşamasın, şirketler bu zor zamanları en az hasarla geçirsin, ücretsiz izine çıkarılan personelin az da olsa bir geliri olsun diye mali müşavirlerin tam kadro geceli-gündüzlü çalıştıklarını belirten Ertoy ;Herkes evlerinde karantina altındayken mali müşavirler işyerlerinde mesaiye devam ettiler. Biz çalışmasaydık ekonomi durur ve büyük bir kaos yaşanırdı.

Pandemi döneminde sağlık riskinden sonra yaşadığımız en büyük sıkıntı tahsilat sorunu. İşletmelerin yaşadıkları sıkıntı nedeniyle mali müşavirler normalden fazla çalışmalarına rağmen neredeyse hiç tahsilat yapamadı.” Dedi.

Görüşme sonunda Ektaş Hazine ve Maliye Bakanlığı’na seslenerek; “ Bakanlık artık mali müşavirleri kamu çalışanlarının iş yükünü azaltan özel sektör temsilcileri olarak görmekten vazgeçmeli. Mevzuat değişiklikleri, yapılandırma ve ertelemeler gibi işlemlerde olası sorunların asgariye indirmesi için mutlaka meslek temsilcilerinin görüşü alınmalı.

Mali müşavirlere her gün yeni angaryalar yüklenmemeli. Kamu idaresinde karmaşaya yol açan, vergi adaletsizliklerine sebep olan sık mevzuat değişimi uygulamalarından vazgeçilmeli, zorunlu olarak yapılan mevzuat değişiklikleri ile ilgili bu meslek mensuplarımıza mutlaka eğitim verilmeli.

Mali müşavirlerin alacaklarının teminat altına alınması için bakanlık tarafından bir mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.” Dedi.