CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, vahşice katledilen Ayşa Tuba Arslan'ın ailesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden "Kadına yönelik şiddetin uzlaştırması olmaz" diye seslendiler. Çakırözer, 6284 Sayılı Kanun ile CMK'da değişiklik teklifini TBMM'ne verdi.
CHP Eskişehir milletvekili Dr. Jale Nur Süllü’nün hazır bulunduğu toplantıda konuşan milletvekili Utku Çakırözer, “Ayşe Tuba Arslan, Eskişehir’in ortasında güpe gündüz boşandığı eşi tarafından vahşice canavarca hislerle katledildi. Çantasından bir kağıt çıkmıştı. Bu kağıt, Ayşe Tuba Arslan’ın Eskişehir 2. Aile Mahkemesi’ne yaptığı son suç duyurusuydu… “Defalarca şikayet etmeme rağmen hiçbir sonuç alamadım” dedi… Çünkü 23 kez suç duyurusunda bulunmuştu. Çünkü katili Yalçın Özalpay mahkemenin uzaklaştırma tedbirini defalarca ihlal etmişti. Ayşe Tuba Arslan son başvurusunda “başvurmadığım hukuki işlem kalmadı” demişti. Tüm suç duyurularında “ölümle tehdit edildiğini” dile getirdi. Ve Ayşe Tuba Arslan’ın son çığlığı şuydu:
“Benim ölümüm gerçekleşince mi bana yardım edeceksiniz?”
6284 sayılı kanun hakkındaki uzaklaştırma kararını ihlal eden saldırganın hapsedilmesini öngördüğünü belirten Çakırözer,saldırganın uzaklaştırmayı defalarca ihlal etmesine karşın bir gün bile bu cezayı almadığını, mahkemenin bunun yerine koruma kararının her ihlal edilmesinde yeniden koruma kararı verdiğini söyledi.
Adalet Bakanlığı’nın Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazdığı bir yazı olduğunu belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer şunları söyledi:
“Yazı, başka bir kadına şiddet vakası ile ilgili… Adalet bakanı ‘kadın cinayetlerine sessiz kalınamaz’ derken bakanlık, kadın ile saldırganın uzlaştırma masasına oturması emrini veriyordu… İşte eksiklik bu…
İşte bugün TBMM başkanlığına sunacağımız iki ayrı kanun teklifi bu uzlaştırma sorunu ile ilgili…
Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki boşluk kadının saldırgan ile uzlaşmaya zorlanmasına yol açıyor uzlaşmak için kurulmaya çalışılan her masa kadının mağduriyetini arttırıyor,saldırganın yargılanma sürecini uzatıyor
6284 sayılı yasada ise kadın ile saldırganın uzlaştırılamayacağına ilişkin hüküm yok. Kadına karşı şiddetle mücadele için imzalanan hatta Türkiye’nin ilk imzayı attığı İstanbul sözleşmesi kadına karşı her türlü şiddette uzlaşma ve arabuluculuğu yasaklıyor…
Ayşe Tuba Arslan’ın pek çok kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen ileride katili olacak saldırgan ile uzlaştırmaya zorlanmasının nedeni işte bu çelişki,
Neden böyle bir kanun teklifi veriyoruz?
Çünkü; kadına yönelik şiddetin uzlaştırması olmaz. Madın kendisine şiddet uygulayan ile kendisine hakaret eden ile kendisini tehdit eden ile huzurunu bozan ile uzlaşamaz.
Bu kanun teklifi ile sistemin, kadına yönelik şiddetin ‘aile içi bir mesele’ olarak görülmesini engellemeyi amaçlıyoruz. Polislerin, savcıların, hakimlerin aileyi değil öncelikle kadını, sadece kadın olduğu için şiddete uğrayan kadını korumak için devreye girmesini sağlamayı hedefliyoruz…
Kadınların uzlaştırma yoluyla şiddetin ardından evlerine gönderilmesinin önüne geçmeyi amaçlıyoruz. çünkü bu bakış açısının, kadına yönelik şiddeti körüklediğini düşünüyoruz.
Arabuluculuk ve uzlaştırma şiddet ile zedelenen aile hukukunda uygulanamaz. Arayı bulmak için zorlamak sadece ve sadece şiddeti arttırır
Bizler her kadın cinayetinde göz yaşı döküyoruz. Her bir kadın, erkekler tarafından öldürüldüğünde artık bu son olsun diyoruz.
İşte bu kanunla, uzlaştırma yoluyla kadına yönelik şeni şiddet vakalarının yeni cinayetlerin kapısının açılmasına son vermek istiyoruz
İşte bu kanunla , kadına yönelik şiddetin son bulmasını amaçlıyoruz.”