Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nun yaptığı açıklamada; Şili'de kadınların Las Tesis’in çağrısı ile 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle hazırladığı dans performansı tüm dünyaya yayıldığını ancak dünyanın birçok ülkesinde yapılan bu dans gösterisi ne yazık ki sadece ülkemizde İstanbul ilinde polisin müdahalesi ile sonuçlandığı ifade edildi. 

"Suç bende değil her neredeysem, ne giydiysem suç bende değil" sözleriyle danslı protestoda bulunan kadınlardan 6 ‘sı polis tarafından gözaltına alındığını ve çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol kararı ile serbest bırakıldığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“25 Kasım günü kentimizde toprağa verdiğimiz Ayşe Tuba ARSLAN’ın 23 kez başvuru yaptığı halde eski eşi hakkında bir gün dahi adli kontrol kararı vermeyen yargının demokratik hakkını kullanan 6 kadın hakkında verdiği adli kontrol kararını anlamakta zorlanıyoruz.

Kaldı ki; ülkemizde kadın cinayetlerinin arttığı bir dönemde ve henüz birkaç gün önce tanımadığı bir cezaevi firarisi tarafından vahşice öldürülen Ceren Özdemir’in üzüntüsünü ve dehşetini yaşadığımız bu süreçte İstanbul’da gerçekleştirilen barışçıl bir gösteriye güvenlik güçlerince yapılan müdahaleyi kınıyoruz.

Hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir toplumda mevcut düzene itiraz eden ve barışçıl yöntemlerle gerçekleştirilmesi savunulan her türlü ifade özgürlüğü meşrudur. Barışçıl amaçlarla bir araya gelmiş kadınların toplantı hakkını kullanması ve devletin de bu duruma karşı sabır ve hoşgörü göstermesi çoğulcu demokrasinin gereğidir. Belirtmek isteriz ki; kadın cinayetlerine karşı yaşam hakkını savunmak, şiddeti protesto etmek, sorumluları göreve çağırmak demokratik bir hakkın kullanılmasıdır. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ve ifade özgürlüğü demokratik haklar olup Anayasa ve uluslararası hukuk metinlerinde kendine yer bulmuştur. Bu vesile ile cereyan eden bu ve benzeri yöntemlerle hiçbir kadının susmayacağını ve sinmeyeceğini deklare etmekteyiz.

Kadına yönelen şiddeti önlemek, devletimizin yükümlülüğüdür. Bu doğrultuda, dayanışma gösterilmesi gereken kadınlara, kolluk güçlerinin ve talimat verenlerin uygulamış olduğu şiddeti kınıyoruz. Kolluk güçlerinin bu protestolara göstermiş oldukları müdahalenin aynı hassasiyet ve titizlikle tüm kadın cinayetlerinde, tüm kadın tacizlerinde, tüm sessiz kalmış kadın tepkilerinde de gösterilmesini talep ediyoruz.

Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak hukuki ve meşru olmayan her müdahalenin sonlandırılmasını ivedilikle yetkililerden bekliyor, kadına karşı her türlü şiddetin önlenmesi için insan hakları, ifade özgürlüğü ve her türlü demokratik mücadelemize sonuna kadar devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. “

Editör: TE Bilişim