İYİ Parti İl Başkanı Av.Mehmet Ektaş 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “14 Mart 1827’de, ülkemizde ilk ameliyathane okulunun kurulmasıyla, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilen14 Mart, 1919yılından itibaren Tıp Bayramı olarakkutlanmaktadır.

Yüz yılda bir görülen salgın hastalıklar dönemlerinde, sağlık çalışanları, pandemiyle mücadelenin ön cephesinde savaşan kahraman askerlerdir.

Ülkemizde 3 milyon kişiye bulaşan, 30 bin vatandaşımızın da hayatını kaybetmesine neden olan bu salgında 120 bin sağlık çalışanımız hasta olmuş,  387 sağlık çalışanımız hayatını kaybetmiştir.

İtalya, İspanya, Amerika gibi gelişmiş ülkeler, sağlık sitemlerini kısmen veya tamamen özelleştirdikleri için pandemiyle mücadelede sınıfta kalmışken Türk sağlık çalışanları, Cumhuriyetten beri, vatandaşını meta değil insan gören sağlık sistemi sayesinde ve fedakar sağlık çalışanlarının kararlı mücadelesiyle salgınla mücadelede başarılı olmuşlardır.

Hem de 100 bin kişiye düşen doktor sayısı OECD ortalamasının yarısı, hemşire sayısı dörtte biri, kişi başı sağlık harcaması OECD ortalamasının üçte biriken başarılı oldular.

Ülkemizde 2002 yılında sağlığa ayrılan pay yüzde 5.4 iken günümüzde ayrılan bütçenin büyük bir kısmı Kamu özel işbirliği müteahhitlerine aktarıldığı halde yüzde 5’i geçemiyor.

Sağlık çalışanlarımızın hala giderilemeyen, çözüm bulunmak yerine katlanarak artan sorunları var. Hükümet maalesef bu sorunlara duyarsız.

Üniversitelerimizden her yıl yaklaşık 40 bin yardımcı sağlık meslek mensubu mezun olmakta ancak iş bulamadıkları için işsizler kervanına katılmaktadır. 100 bin tıbbi sekreter, 30 bin fizyoterapist, 120 bin hemşire atama bekliyor. Sağlık bakanlığının 100 bin hemşire açığı varken, bütçenin önemli bir bölümü şehir hastanesi işleticilerine ayrıldığı için maalesef yeterince personel alınamıyor.

İş bulabilen sağlık çalışanları arasındaki ücret ve statü farklılıkları sorunlardan sadece biri. Aile sağlığı merkezlerinin ticarethaneye, hekimlerin tüccara dönüştürülmesi önemli bir diğer sorun. Ek ödemelerin her sağlık çalışanını kapsamaması, sağlıkta şiddetin önlenememesi, 8 yılda yurtdışında çalışmak için başvuran hekim sayısının 8 kat artması çok büyük sorunlarımız.

14 Mart Tıp Bayramını bayram olarak kutlayabilmemiz için sağlık çalışanlarımızın sorunlarını çözmeli, huzurla çalışabilecekleri bir ortam sunmalıyız.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle, pandemi sürecinde değerini bir kat daha anladığımız fedakar sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramını kutlar, sağlıklı, mutlu ve güvenli çalışmalar dilerim.”