Yurtdışındakilere kahvenin özel pişirme tekniği ile Türklere özgü olduğunu öğreten Eskişehirli işletmeci Oral Büyüksarı; “Kızıl Deniz’den özel getirttiğim kumda Türk kahvesi sayesinde en leziz sunumun Türklerin elinden çıktığını anlatıyorum ve Türk kahve kültürümüzü tüm dünyaya ikram ederek yapıyorum” dedi.

Dubai seyahatinde gördüğü Yunan kahvesi ve lokumu reklamı sonrası Türkiye’de bir kahve dükkânı açmaya karar veren işletmeci Oral Büyüksarı, Tarihi Odunpazarı Evleri arasından çeşitli ülkelere kumda Türk kahvesi geleneğini tanıtıyor. Osmanlı ordusunun, Türk kahvesinin uyarıcı özelliğinden yararlanarak Afrika Kıtası üzerindeki çölleri aşabildiğine ve aynı şekilde Türk adetlerinde de kahve yapımına önem verildiğine vurgu yapan Büyüksarı; leblebi kurabiyesi, lokum ve Osmanlı şerbeti olmak üzere kahve severlere bir konsept hazırlayıp sunuluyor.

Gerek Türkiye’de gerekse dünyanın çeşitli yerlerinde açtığı işletmelerde Türk kahve kültürünü yayma gayretinde olan Büyüksarı, “Elimden geldiğince kumda Türk kahvesi geleneğinin, Osmanlı’dan geldiğini ve dünyanın en lezzetli kahvelerinin, Türklerin elinden çıkabileceğini kanıtlayacağım” dedi.

Bu yıl Dünya Kahve Günü’ne dikkat çekmek için “Kahveyi Kavururlar” türküsünü farklı dillere çevirip yurtdışında da tanıtım yapmaya başladık.

 Oral Büyüksarı, “Kahvenin toplumsal faydalarını saymakla bitmez. Her şeyden önce Türkler, izdivaç öncesi kız isterken olsun veya eş dost ile sohbetleri esnasında, mutlaka bir fincan kahve içerler. Ne de olsa, ‘Kırk yıl hatırı vardır’ der büyüklerimiz. Hatta bu ikramlar, küslerin barışmasına bile vesile olur.

 ‘Kahveyi Kavururlar’ türküsünü farklı dillere çevirip yurtdışındaki kahve severlere öğretmek istiyorum. O nedenle bu yıl Uluslararası sanatçı  9 dil konuşan, 20 dilde şarkı, ilahi okuyan Leonida Timuş ile bir klip çektik. Herkes bilsin ki, bizim kahve kültürümüz çok eskilere dayanıyor” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa YILDIRIM