Kullanılıp üretilmek istenilen ürünün önceden planlanıp üretmeye karar verildiği ve fizibilite çalışmalarıyla yapılan ürünün bilgisayar aracılığı ile birebir oranda milimetrik olarak çıkartılıp 3 boyutlu çizim programıdır. Plastik enjeksiyon kalıbı üretiminin önemli yönlerinden biri plastik enjeksiyon kalıp tasarımı tam ve eksiksiz yapılmasıdır. Tasarım tam yapılıp kalıbı üretimde hatasız bir şekilde çıkarmaktır.

Kalıp Tasarımı Nasıl Yapılmaktadır?

Üretilmek istenilen plastiğin öncelikli olarak bilgisayar ortamında çizimleri teknik olarak parça ile birebir ölçüde milimetrik olarak tamamlanır. Plastik parçaların çizimleri tamamlanınca çekme paylarının datasheetden alınabilmesini sağlayan plastik ham maddesi belirlenmektedir. Ürünün kalıp göz sayısı belirlenirken ham maddesi plastik parçanın üretilecek olan makinesi için önemlidir. Belirlenen göz sayısı plastik enjeksiyon makinesinin büyük veya küçük olmaması gerekmektedir. Kalıp tasarımı ile ürünü doldurabilmek için kalıp göz sayısı yolluk girişleri belirlenmektedir. Üretilen parçaların önceden üretilmiş olması aynı şekilde üzerinden bakılması önemlidir.

Yolluk yeri belirlenen kalıbın analizleri yapılıp genel olarak hareketli ve sabit grup olarak iki tasarımına iki şekilde tasarımına başlanmaktadır. Pres bağlantısı sabit tarafa kalıp ve plakası ayrımının yapılacağı üst plaka denilen kısımlar bulunmaktadır. Diğer alt plaka hareketli tarafa kalıp ayrımının yapılması ile itici bağlantı plakaları ve yükseltme plakaları yine alt tarafa pres bağlantısı yapılarak plakası olmak üzere tamamlanmaktadır. Tüm kalıp tasarımı için detaylara http//www.demircanplastik.com.tr/kaliptasarimi/ sitesinden ulaşabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM