Kalp hastalıkları, kalp ve kan damarlarına bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarıdır. Koroner kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, periferik arter hastalığı, serebrovasküler hastalık, konjenital kalp hastalıkları ve kardiyomiyopatiler kalp hastalıkları kapsamında yer alır. Koroner bypass cerrahisi İstanbul ve diğer illerimizde sıklıkla uygulanan cerrahi prosedürlerdir. Aynı şekilde mitral kapak hastalıkları İstanbul başta olmak üzere tüm illerimizde tedavi talebinin yoğun olduğu kalp hastalıkları arasında yer alır. Siz de kalp sağlığınızı buna bağlı olarak genel sağlığınızı korumak için Macit Bitargil ile iletişime geçebilir, Macit Bitargil’in alanındaki uzmanlığından ve deneyiminden faydalanabilirsiniz.
Kalp hayati açıdan en önemli organlarımızın başında gelir. Her gün ortalama yüz bin kez çarparak dolaşım sistemindeki 5 litre kanın dokulara ve organlara taşınması görevini üstlenir. Kalp kan dolaşımını sağlamak için ritmik bir şekilde kasılır. Kalpte 2 kulakçık ve 2 kapakçık olmak üzere 4 odacık vardır. Odacıkların arasındaki kapakçıklar kanın doğru şekilde pompalanmasını sağlar. Kan dolaşım sistemine sağ atriyumdan girer ve sağ ventriküle geçer. Kalp kasılınca bölgedeki kan pulmoner kapaktan geçerek temizlenmesi için akciğere ulaşır. Akciğerde oksijenlenir ve sol atriyuma ulaşır. Mitral kapaktan geçtikten sonra son ventriküle ulaşır. Aort kapağından geçtikten sonra aort damarı vasıtasıyla tüm vücuda pompalanması gerçekleşir.
Mitral kapak, kalbin sol kulakçığıyla sol ventrikülü arasında bulunur. Mitral kapak iki yaprakçıktan meydana gelir. Kan akciğerden sol kulakçığa pulmoner venler vasıtasıyla gelir, Mitral kapaktan geçerek sol karıncığa ulaşır. Karındık kanla dolunca kalbin kasılmasıyla aort damarından geçen kan vücuda pompalanır. Kanın pompalanması sırasında mitral kapak kapanır. Böylece pompalanan kanın sol kulakçığa gitmesi önlenir. Bu süreç tamamlanınca kalp normal işlevini eksiksiz bir şekilde tamamlar.
Mitral kapak hastalığı olan kişilerde kan, sol kulakçıktan sol karıncığa geçerken darlık nedeniyle süreç zorlaşabilir ya da kanın sol karıncıktan sol kulakçığa geri kaçması söz konusu olabilir. Mitral kapak hastalıkları sinsi seyirlidir. Erken aşamalarda genellikle fark edilmez. Hastalığın neden olduğu semptomlar hastalık ilerledikçe şikayetlere yol açabilir. Mitral kapak hastalıklarına nedeniyle ortaya çıkan fonksiyon bozuklukları çoğunlukla nefes darlığı, çarpıntı, aritmi, kalpte üfürüm duyulması, kanlı öksürük, bacaklarda ödem oluşması, göğüs ağrısı ve çabuk yorulma gibi belirtilere yol açabilir.
Kalp hastalıkları doğumsal olabildiği gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan da meydana gelebilir. Edinsel kapak hastalıkları çoğunlukla çocukluk döneminde meydana çıkan romatizmal ateşten ya da yaşın ilerlemesinden kaynaklanır. Buna ek olarak kalp krizi gibi durumlara bağlı olarak kalp kapaklarından biri olan mitral kapakta hasar meydana gelmesi riski söz konusu olabilir.
Mitral prolapsus kalbin sol tarafında bulunan mitral kapağın düzgün bir şekilde kapanmamasından kaynaklanır. Mitral kapak yapraklarının herhangi bir anormalliğine bağlı olarak kapakçıkların çok geniş olması ve atriuma doğru çökmesi durumunda farklı şiddetlerde mitral kapak prolapsusu görülmesi söz konusu olur. Bu durum yapraklardan birinin diğerinden daha büyük ya da anormal şekilli olmasına bağlı olarak gelişebilir.
Mitral prolapsus genellikle belirti vermez ve günlük hayatı engellemez. Bu nedenle yetişkinlik dönemine kadar tanı koyulamaması sık görülen bir durumdur. Çocukluk döneminde tanı koyulduğu durumlarda mitral kapak prolapsusuna eşlik eden belirtilerin bilinmesi halinde başka kalp hastalıklarının belirtilerinden ayırt edilmesi mümkündür.
Mitral kapak prolapsusunda bazı vakalarda kalp kapağının yapısının bozulması riski vardır. Bozulan kapak dolayısıyla kapak tam olarak kapanamaz ve kanın bir kısmı sol kulakçığa geri dönerek mitral yetersizliği meydana getirir. Mitral yetmezlik hafif, orta ya da ileri derecede görülebilir. Mitral prolapsusuna bağlı olarak ileri derece mitral yetmezliği görülen hastalarda mitral kapağın ameliyatla değiştirilmesi ya da tamiri ihtiyacı doğabilir. Mitral kapakçıklarda yapı bozukluğu yoksa ve yalnızca çökme görülüyorsa kapak değişikliği yapılması gerekmemektedir.
Mitral Kapak Tamiri Ne Zaman Yapılır?
Mitral kapakta görülen yetmezlik gibi problemlerin, kapak yapısı korunarak ve değiştirilmesine gerek kalmadan gidermek amacıyla mitral kapak tamiri yapılması mümkündür. Bu prosedür kapsamında hastanın kendi mitral kapağı yerinde kalır ve yapay kapaklarla değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Kapaktaki bozulmuş kısımların düzeltilmesi için farklı yöntemlerin uygulanması mümkündür.
Mitral kapakta fonksiyon kaybına neden olan yapıların düzeltildiği ameliyatlarda kalp ve akciğer makinesinden faydalanılarak kalbin durdurulması gerekmektedir. Mitral kapağa ulaşıldıktan sonra kapaktaki bozulmuş kısımlar çıkarılarak, geri kalan dokular dikilir. Bununla birlikte yeni iplikçikler yapılarak ya da yamalarla yaprakçıklar onarılarak gerekli müdahale yapılır. Genellikle kapağın çevresine bir halka yerleştirilerek ve ameliyat tamamlanmaktadır. Tamir amacıyla uygulanan prosedürün başarılı olup olmadığı titizlikle kontrol edilir. Uygulanan tamir prosedürü yeterli olmadığı durumlarda ek girişimlere ya da kapak değişimine ihtiyaç duyulabilir. Cerrahi prosedür kapsamında hasta özelinde önden yapılan standart kesiler ya da yandan yapılan küçük kesiler uygulanması söz konusu olabilir.