Eskişehir Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü,  taşıyıcıların sorunlarını ve haklı protestolarını, yazılı soru önergesi ve sunduğu kanun teklifi ile  TBMM gündemine taşıdı; Eskişehir Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’ni ziyaret ederek kamyoncu esnafına destek verdi.

Eskişehir Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nde Başkan Süleyman Yenipunar, Yönetim Kurulu Üyeleri ve kamyoncu esnafıyla bir araya gelen Süllü, sektörün kendine özgü sorunlarıyla boğuşarak evlerine ekmek götürebilmek için saatlerce direksiyon sallayan, ancak para kazanamayan taşıyıcıların sırtına,  Dijital takograf uygulaması ile bir yük daha yüklendiğini söyledi.

 “Uygulamaya konulan her yeni düzenlemede bir kez daha canı yanan kamyoncu esnafımız, mal taşımak yerine, dert çeker hale geldi.” diyen Süllü,   krizin etkisi, artan mazot fiyatları ve zorlu rekabet koşullarıyla mücadele veren esnafın sorunlarını çözmek için, iktidar hiçbir düzenleme yapmazken taşıyıcıların gösterdiği tepkiyi haklı bulduğunu belirtti.

  Taşıyıcıların can-mal güvencesini, trafik güvenliğini, daha iyi koşullarda çalışmalarını sağlayacak uygulamalara karşı olmadıklarını dile getiren Süllü,  para kazandıklarında, bunun gereği ödemelerini de daha rahat yapacaklarını söyledi.  Esnafın gösterdiği haklı tepki sonunda çıkan uygulamanın, 30 Haziran 2020’ye ertelenmesinin yeterli olmadığını ekleyen Süllü,  K1 Belgesi devir hakkı, özel plaka tahdidi, C2 belgeli araçların yurt içi aktarma yapmasının önlenmesi, lojistik firmalarının haksız rekabete sebep olan uygulamaları, yabancı plakalı araçların taşımacılık yapmasının kontrol altına alınması, borç yapılandırılması gibi esnafın haklı taleplerine çözüm getirilmelidir dedi.

   Taşımacıların yalnız olmadığını söyleyen Süllü,  sorunlarının TBMM’de takipçisi olacağını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yazılı soru önergesi ile Dijital Takograf ve Yük Bildirimi Zorunluluğu Uygulamasının altyapısını,  erteleme kararının resmi olarak bildirimini ve ertelenme kararı verilene kadar uygulanan cezaları sorduğunu söyledi.

Süllü ayrıca, sektöre nefes aldıracak, taşıyıcıların mevcut ekonomik şartlar altında ezilmemesi için haklı talebi olan  “yurtiçi nakliye fiyatlandırılmalarında özellikle ihaleli iş alım süreçlerinde KM/TON/MAZOT formülü uygulanması ile ilgi 4925 Sayılı Karayolu Taşmacılığı Kanunu’nda değişiklik yapılması için kanun teklifi verdiğini açıkladı.