Tarım Orkam Sen Eskişehir İl Temsilcisi Hamza Yaşar Akın, tüm toplumsal muhalefete ve bilim insanlarının uyarılarına rağmen “isteseniz de istemeseniz de yapacağız” denilen Kanal İstanbul Projesi, telafisi imkansız tahribatlar yaratacağını öne sürdü.

 Bu proje ile 23 milyon metrekare orman alanı ve 136 milyon metrekarelik çok verimli tarım alanı ortadan kaldırılacağını vurgulayan Akın, “Bu, 3. Köprü ve İstanbul havaalanı ile daralan Kuzey ormanlarına son darbenin vurulması ve geçim kaynağı tarım, hayvancılık, balıkçılık olan bölge halkının yaşam alanlarından uzaklaştırılması demektir. Tarım arazisi kaybı sadece kanalın geçtiği güzergâhtaki tarım arazileri ile sınırlı kalmayacak kanal çevresinde oluşacak yapılaşmalar nedeniyle çok daha vahim boyutlara ulaşacaktır” dedi.

Yapılacak olan dolgu alanlarıyla deniz florası ve faunası yok olacağını hem Marmara’nın hem de Karadeniz’in doğal dengesi bozularak balık ve balıkçılığın da  biteceğini vurgulayan  Tarım Orkam Sen Eskişehir İl Temsilcisi Hamza Yaşar Akın şunları söyledi:

“Proje İstanbullular için büyük bir su problemi yaratacaktır. Terkos Gölü’ne karışacak tuzlu su ile göl, su kaynağı sıfatını yitirecek, Sazlıdere Baraj havzasının yaklaşık yüzde 60’lık kısmı kaybedilecektir. Ayrıca kanal çevresindeki yapılaşma, sıcaklık-nem-rüzgar rejimini değiştirerek İstanbul’u bir ısı adasına çevirecektir.

Bu proje halkın sırtındaki vergi yükünün de artması demektir. Maliyeti 75 milyar TL olarak öngörülen proje halka fatura edilecektir.

Ülkemizin kaynakları üretim ekonomisine yönlendirilmelidir, Beton ve Rant talancılarına peşkeş çekilmemelidir.

İnsanlarımızı ülkenin heryerinde insanca yaşam koşullarına ve gelirine sahip kılmak gerekliliği vardır.Yatırım için devlet kaynağı varsa, bu Anadolu kent ve kasabalarında bilişim teknolojilerine, tarımsal sanayi ve üretim yönlü fabrika yatırımlarına yöneltilmelidir.

İstanbul’un göçlerle oluşacak aşırı nüfus artışıyla Yaşanmazlığa ve İhanete ihtiyacı yoktur.

Böylesi akıl dışı olan, adı üzerindeki 'Çılgın Proje'yi reddediyoruz!

Rant uğruna doğanın katledilmesine izin vermeyeceğiz! Sendikamız Tarım-Orkam Sen konunun takipçisi ve tarafıdır; denizde, suda, ormanda ve tarım alanlarında telafisi imkansız tahribatlar yaratması kaçınılmaz olan bu projeye karşı mücadelesini sürdürecektir.”

Editör: TE Bilişim