Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, COVID-19 önlemleri kapsamında işletmeleri geçici olarak kapatılan ya da kısıtlanan işletmeler için mücbir sebep ilan edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, COVID-19 önlemleri kapsamında işletmeleri geçici olarak kapatılan ya da faaliyetleri kısıtlanan işletmelere yönelik sağlanması gereken destekler hakkında değerlendirmede bulundu. COVID-19 salgını nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde tedbirler alındığını ve zorunlu ihtiyaçlar dışındaki tüm yeme-içme, eğlence, spor vb. gibi alanlarda faaliyet gösteren firmalar için kısıtlamalara gidildiğini belirten Güler, “COVID-19 salgını sebebiyle olağanüstü bir dönemden geçiliyor. Olağanüstü durumlar, sıra dışı tedbirlere ihtiyacı da beraberinde getiriyor. Yalnızca Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde salgın tehlikesi sebebiyle zaruri ihtiyaçlar dışındaki birçok sektörde kapatma ya da kısıtlama tedbirleri uygulanıyor. Ancak ekonominin çarkları için de sıra dışı tedbirlerin alınması, salgın sebebiyle işletmeleri kapanan veya faaliyetleri kısıtlanan firmalarımız için mücbir sebep ilan edilmesi gerektiği kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.
Kamuya ait borçlar ertelenmeli
Salgın nedeniyle işletmeleri kapanan firmaların veya faaliyetleri kısıtlanan firmaların iş hayatına dair yükümlülükleri bulunduğuna dikkat çeken Güler, “ COVID-19 salgını nedeniyle binlerce üyemizin firmaları kapandı ama ticaretten doğan yükümlülükleri devam ediyor. Firmaları kapalı olduğu halde üyelerimiz kira ve stopaj ödemeyi, işletme yükümlülüklerini yerine getirmeyi sürdürüyor. Ödeme dengesi bozulan, işleri durma noktasına gelen bu üyelerimizin devlet desteği almadan ticarete devam etmesi mümkün gözükmüyor.
Bu durumdaki firmalar için acilen adım atılması ve kamuya ait borçların 2021-2022 yıllarına ertelenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Tüccar yeni bir kredi yükünün altından kalkamaz
Oda olarak işletmeleri geçici olarak kapatılan ya da faaliyetleri kısıtlanan hizmet sektöründeki üyelerle sürekli temas halinde olduklarını belirten Güler, “Alınan tedbirler kapsamında 2 binden fazla üyemizin faaliyetleri geçici olarak durduruldu ya da kısıtlandı. Bu durumda olan üyelerimizle ve ilgili meslek komitelerimizle sürelik istişare halindeyiz. İşletmeleri kapanan veya kısıtlanan üyelerimiz bırakın yeni bir kredi yükünün altına girmeyi geçmişten gelen kredilerini bile ödemekte zorlandıklarını ifade ediyorlar. Pandemi nedeniyle kapanan veya kısıtlanan firmaların krediden ziyade karşılıksız desteğe ihtiyacı var. Sürecin ucuz krediyle değil geri ödemesiz nakdi destekle atlatabileceğini düşünüyoruz” dedi.