Kaynak:  Eski yeni dergisi

MURAT ÖZKAN

Aslında meyvesi yazın ve sonbaharda olgunlaştığı halde gelişen seracılıkla neredeyse tüm mevsimler boyunca yenilebilen kavunu veren kavun bitkisi, kabakgillerdendir. Bir yıllık sürüngen gövdeli otsu bitki kavunun anayurdu Ön Asya’dır. Ülkemizde, çok soğuk olan bazı yöreler dışında hemen her yerde yetişebilmektedir. Eskişehir’de ise en kaliteli kavun Günyüzü ilçesinde yetiştirilmektedir.

Kavun Çeşitleri

YERLİ DİLİMLİ (DÜVELEK) KAVUN ÇEŞİDİ: Halk dilinde dilimli (düvelek) diye geçen yerli bir kavun çeşididir. Geleneksel olarak yetişen bu kavun çeşidi 3-5 kg ağırlığında, nakliyeye dayanıklı bir kavun çeşididir. Günyüzü yerleşiminden bu yana yaklaşık 50-60 yıl öncesinden beri yetiştirilmektedir. Kışlık olarak yetiştirilen içi kırmızı renkte bol sulu ve tatlı bir kavun çeşididir. Ekim tarihi Nisan’ın ikinci haftasıdır. Hasat 15 Eylül-15 Ekim arasıdır.

Necat Banaz hayatını kaybetti Necat Banaz hayatını kaybetti

Kavun ekimi hava ile çalışan mibzerlerle yapılarak istenilen ekim kalitesi sağlanabilmektedir. İlçenin toprak yapısı ve iklim şartları uygun olduğundan tüm köylerde kavun yetiştiriciliği yapılabilmektedir. En yoğun üretimin yapıldığı yerler; Ayvalı, Günyüzü (Merkez), Doğray, Çardaközü, Yazır, Gümüşkonak, Mercan ve Kavuncu Yaylası’dır. Kavun üretimi yazlık çeşitlerde 3000 dekar, kışlık çeşitlerde ise 2000 dekar üzerinde olmaktadır. Dekara ortalama verim, suluda 2000 -3000 kg, kuruda ise 1000-1500kg civarındadır. Toplam üretim miktarı verimli 2300kg olarak göz önüne alınırsa 11500 ton olmaktadır. Bu rakam il ortalamasının üzerindedir. En çok yetiştirilen kavun çeşitleri ise Kırkağaç ve Altınbaş (Kırkağaç-637) ile Yerli Dilimli (Düvelek) kavundur.

Günyüzü Belediye Başkanlığı’nca kavun yetiştiriciliği teşvik ve tanıtım amacıyla Günyüzü Kavun Festivali ve Kültür Şenlikleri adı altında festival düzenlenmektedir. Festivalin amacı; Günyüzü merkez, kasaba ve köylerinde yetişen yerli ve ekonomik amaçlı kavunların tanıtımı yapılmaktadır.

Kavun Diyari Gunyuzu 1