TMMOB Eskişehir İKK Kadın Çalışma Grubu adına Duygu Karaca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Kadınların 8 Mart 1857 tarihinden buyana hála hak arama mücadelesine devam ettiğini kaydeden Karaca, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 8 Mart 1857 tarihinde ABD'de bir tekstil fabrikasında tekstil işçisi kadınların eşit ücret istedikleri ve ağar çalışma koşulları ile ayrımcılığa karşı başlattıkları grev sonrasında kendilerini fabrikaya kilitlemeleri ve fabrikada çıkan yangında 120 kadın isçinin hayatını kaybetmesi ile tarihe geçmiştir.

Geçen onca şeye rağmen kadınların yaşamlarında neler değişti? Çok şey de değişmedi aslında.

Biz kadınlar hála hak arama mücadelemize devam ediyor, eşit işe eşit ücret istiyor, en doğal hakkımız olan yaşam hakkı savunuyoruz.

Her türlü şiddet, taciz, ayrımcılık ve öldürülme tehlikesinden uzak yaşamak istiyoruz.

İnsan onuruna yakışmayan uygulamalar yapanları görmezden gelip bizleri ahlaksızlıkla suçlamalarını kabul etmiyoruz.

Evde, işte, sokakta, kısacası her yerde eşit yurttaşlık haklarımızı, ayrıştırıcı dilden uzaklaşılmasını, kadına şiddet vakalarında ve kadın cinayetlerinde faillerin cezalandırılmasını, şiddete karşı koruyucu tedbirlerin alınmasını istiyoruz.

Biz kadınlar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasanın etkin bir şekilde uygulanmasını istiyor, İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" diyoruz.

Ve Pandemi sürecinden en çok biz kadınlar etkilendik ve etkilenmeye de devam ediyoruz.

Ev içi iş yükü, yaşlı, hasta ve çocuk bakım, çocukların eğitimi sadece biz kadınların görevi olarak kabul edildi ve ev içi emeğimize rağmen giderek daha da görünmez olduk.

Bu süreçte, işlerini ilk kaybeden, yoğun emek ve aynı zamanda güvencesiz çalışma koşullarıyla eve kapanmak zorunda bırakılan biz kadınlardık.

Artan ancak kayıtlara girmeyen ev içi şiddet, kayıtlara giren ve girmeyen kadın cinayetleri. Kısacası görünmeyen, yasalarla korunmayan onlarca, yüzlerce kadın.

Biz kadınlar yönetenlere diyoruz ki: hayatlarımıza, haklarımıza sahip çıkıyoruz, siz de İstanbul sözleşmesini ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasanın etkin uygulanmasını istiyoruz.

Bir kadınlar diyoruz ki; kazanılmış haklarımızdan vazgeçmiyoruz.

Erkeklerle eşit oluncaya kadar, eşit istihdam sağlanıncaya kadar, siyasette eşit temsiliyete ulaşıncaya kadar, her türlü ayrımcılık, şiddet, taciz ve kadın cinskırımı sona erinceye kadar, hep birlikte mücadele edeceğiz.

Birlikteyiz, Güçlüyüz. Her yerdeyiz.”