Kemalyeri Buluşmaları’nın ilki, Cumhuriyet Yurttaşlığı konu başlığı ile Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde coşku içinde gerçekleştirildi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Atatürkçü Düşünce Derneği iş birliği ile düzenlenen panele; Gürkan Hacır, Barış Yarkadaş, Barış Doster ve Aydın Keleşoğlu'nun panelist olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Atatürkçü Düşünde Derneği Eskişehir Şube Başkanı Azmi Kerman, panelin gerçekleşmesinde büyük katkı sunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e teşekkürlerini sunarak, “Karşınızda yurtsever, gerçek emekçi gazeteciler var, onları yürekten kutluyorum. Kemalyeri Dergisi çok değerli yazarlarımızın, gazetecilerimizin çıkardığı bir dergi, onlara destek olmanızı istiyorum. Mevcut iktidarın, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve laikliğe karşı tavrını biliyorsunuz, ama özellkikle son dönemde laiklik konusunu çok gündeme getiriyorlar ve laikliği anayasadan kaldırmak istiyorlar. Ben buradan sesleniyorum; laiklik Türkiye için geri dönülmez bir kavramdır, bizim yolumuz Mustafa kemal Atatürk’ün yoludur.  

KEMAL YERİ ADI NE ANLAMA GELİYOR

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Gürkan Hacır “Biz bir yolculuğa çıktık bunu bir dergi çerçevesinde başlatıp, bir fikir olarak duygularımızı düşüncelerimizi bir platformda buluşturup insanlarla paylaşmayı amaçladık. Bizi burada ağırlayan, Türk siyasetinin önemli bir figürü olan Yılmaz Büyükerşen’e çok teşekkür ediyoruz, varlığı ile Türk siyasetine ve bizlere umut veriyor, kendisine bize sunduğu bu olanak için teşekkür ediyoruz, ADD Şube Başkanı Azmi Kerman’a ve yöneticilere çok teşekkür ediyoruz.” dedi. Derginin adının nasıl ortaya çıktığını anlatarak sözlerine devam eden Hacır, şunları kaydetti: “Mustafa Kemal Paşa Çanakkale Muharebeleri’nde karargahı bir tepeye kurmuş, buradan savaşı yönetiyorlar, bir tepe. Muharebe zamanında İzzet Çalışlar ‘Uygunsa karargaha buradan devam edelim, burası bölgeye hakim bir tepe’ diyor. Mustafa Kemal Paşa da; ‘Peki buranın adı ne diye sorunca Fahrettin Altay Paşa ‘Buranın adı Kemalyeri olsun’ diyor. Böylece kahramanlık destanı yazılan savaşta o yere Kemalyeri adı veriliyor. Bizim için buranın anlamı ise; Kemal Atatürk’ün baktığı yerdir. Yani Atatürk bu tepeden bakarak bu savaşı yönetti ve bu bize çok anlamlı geldi.  Dergi adı arayışı içine girdiğimiz günlerde öyle bir isim olsun ki Atatürk’ün bakış açısını gösterelim onun baktığı yerden Türkiye’yi ve dünyayı anlatalım dedik ve aklımıza hemen Kemalyeri adı geldi.”

Editör: TE Bilişim