Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı ilk oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen başkanlığında gerçekleşti.
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen başkanlığında toplanan meclis oturumunda belediye tarafından yapılan ‘Kent Evi’ gündeme geldi. Gündem dışı söz alan AK Partili Orhan Durmuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e şu soruları yöneltti:
“Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında yapımına başlanan Kent park içinde bulunan nikâh salonu ve kokteyl salonu şeklinde hizmet vermesi planlanan Kent evi faaliyete başlamış mıdır? Eğer başlamadıysa ne zaman faaliyete başlayacaktır? Söz konusu kent evinin Büyükşehir Belediyesine toplam maliyeti ne kadardır?”
Durmuş’un sorularına yanıt veren Büyükerşen, şöyle konuştu:
“2013 yılında yapımına başlanan kokteyl salonunda hakikaten şanssızlıklar söz konusu olmuştur. Bir kere projenin ihaleye çıkıldıktan sonra artan fiyatlar nedeniyle maliyetinde sürekli her yıl yükselmeler olduğu için yatırımdan bazı kısımların çıkarılması söz konusu olmuştur. Gereksiz olarak düşünülmüş binalar söz konusu oldu. Bir bütün olarak proje ihaleye çıktığı için çizilen ve hazırlanan proje önlerinde. Onları çıkartmak gerekiyor. Onlar çıkarılınca proje de tadilatlar gerekiyor. Bu tadilat değişikliği iki üç defa oldu. Hakikaten uzamış bir inşaattır. Aslında 2013 yılında ihale etmiştir ama yer teslimi falan filan 2014’ü bulmuştur. Tam 2013 yılında başlamış değildir. Onun dışında ihtilaflar söz konusu olunca inşaat durmuştur. Teknik kadrolarımız bazı imalatın uygun şekilde yapılmadığı tutanaklar tutmuş, buna karşın müteahhit şikâyetlerde bulunmuş, kısmen şikayetlerin sonuçları doğal olarak beklenmiş, ardından bilir kişilere havale etmek gerekmiş. Sanıyorum müteahhit davalar da açtı. Bizler de gerekli tedbirleri aldık. Uygun mertebe uygun her şeyi yaptık. Derken nihayet bitmiş, işletmeci için ihaleye çıkarılmıştır. İşletilmek üzere. İşletme için ihaleye çıktıktan sonra dekorlarda bazı değişiklikler yapmış ama bazı bölümlerin tavanları çökmüştür. Arkadaşlarımız bunu da zorunlu tutanaklarla tespit etmiştir. Müteahhidin tavanları yaptırdığı taşeron firma hatasını kabul etti, ben tekrar yapayım dedi.”
Demiryolları geçişe izin vermiyor
Tramvay gecikmeleriyle ilgili de konuşan Büyükerşen, Şehir Hastanesi yapılırken ulaşımın düşünülmediğini, belediye ile işbirliği yapılmadığını ve ulaşım projesi olmadan hastane yapımına başlandığını kaydetti.
Büyükerşen, “Şehir Hastanesi ihale edilirken müteahhide, düşünülmeden yer teslimi yapıldı. Başka yer için düşündüğümüz tramvay şebekesini alelacele kabahat bize bulunmasın diye oraya kaydırdık. Otobüsle ulaşım mümkün değildi. Bizim gelecek sene başlamayı düşündüğümüz bir projeydi. Ekonomik kriz tramvay hattını yapan müteahhidi vurmadı ama silkeledi. Silkeleyince bazı düzenlemeler yapıldı ve müteahhit hızla rayları döşemeye başladı. Ancak yine de bazı problemler ve sorunlar yaşandı. Makas için Almanlardan makas istendi. Gelip görelim, dediler. Almanlar gelmede gecikti. Dövizdeki artışlardan dolayı fiyat verilmedi. Gecikmenin nedenlerinden biri budur. Ayrıca Devlet Demiryolları sıkıntı çıkardı. Geçişe izin verilmedi. Yazılar yazıldı. Bize cevap verilmedi” diye konuştu.
Konuşmaların ardından gündeme gelen 29 madde oy birliğiyle ilgili komisyonlara havale edildi.