Makalemizde Kıdem Tazminatı, Araç Değer Kaybı ve TSK Disiplin Kurulu Konularını hukuki olarak ele alacağız.
Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı, bir işçinin aynı işverenle belirli bir süre çalıştıktan sonra işinden ayrılması durumunda, çalışanın hak ettiği bir tazminat ödemesidir. Bu tazminat, işverenin işçiye ödemesi gereken bir ödemedir ve genellikle işçinin işverenden kendi isteğiyle ayrılması ya da işverenin işçiyi işten çıkarması durumunda geçerlidir. Kıdem tazminatı, işçinin çalıştığı süreye ve kazancına göre kıdem tazminatı hesaplama yapılır ve genellikle bir aylık ücret tutarında ödenir. Bu tazminatın ödeme şekli ve tutarı, ülkeden ülkeye değişebilir ve her ülkenin farklı yasal düzenlemeleri ve işçi hakları vardır.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı, bir aracın hasar gördükten sonra yenilenmesine rağmen, eski haline tam olarak geri dönmemesi nedeniyle kaybettiği değerdir. Araç değer kaybı, bir araç hasarı sonrasında aracın yenilenmesi ve tamir edilmesi durumunda, aracın önceden sahip olduğu piyasa değerinin kaybı anlamına gelir. Bu nedenle, araç değer kaybı, araç hasar gördüğünde sigorta şirketleri tarafından tazmin edilir. Bunun için değer kaybı davası açmanız gerekir.
Araç değer kaybı, hasar gören aracın marka, model, yaşı ve kilometre gibi özelliklerine göre değişebilir. Özellikle aracın hasarlı olduğu dönemde piyasa koşullarına göre değişebilir. Örneğin, hasar gören aracın marka/modeli piyasada popüler değilse, araç değer kaybı daha yüksek olabilir. Ayrıca, hasar gören araç satış sonrasında daha düşük bir fiyata satılırsa, araç değer kaybı da daha yüksek olabilir.
Askeri Disiplin Kanunu Nedir?
6413 sayılı Askeri Disiplin Kanunu'na göre, askeri personel olan subaylar, astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler, erbaş ve erler ile askeri öğrenciler, askeri disiplin hukuku kapsamında faaliyet göstermektedirler. Dolayısıyla, TSK Disiplin Kanunu içeriğinden bahsedildiğinde, akla bu kanun gelmektedir.
Kanun’un 11. maddesine göre, Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaş, Sözleşmeli Erbaş ve Erler hakkında verilebilecek disiplin cezaları şu şekildedir:
- Uyarma
- Kınama
- Hizmete kısmi süreli devam
- Aylıktan kesme
- Hizmet yerini terk etmeme
- Oda hapsi
- Silahlı Kuvvetlerden ayırma