Evlerde tesisat başta olmak üzere çeşitli nedenlerden ötürü hasarların ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir. Konut sigortası, maddi hasarlara karşı güvence sunması bakımından ev sahiplerinin ilgi gösterdiği teminatlar içinde yer almaktadır. Evlerde doğabilecek birçok hasarın poliçe maddi teminat limitleri ölçüsünde karşılandığı konut sigortasının kapsamı merak edilen konular içindedir.

Konut sigortası ve DASK sigortası arasındaki farklar nelerdir?

Konut sigortası, kapsamı ve sağladığı güvence bakımından zaman zaman DASK ile karıştırılmaktadır. DASK, zorunlu deprem sigortası olarak tüm meskenlerde uygulanması gereken zorunlu bir poliçedir. DASK’ın güvence altına aldığı konu ise, deprem ve deprem kaynaklı doğabilecek zararlardır. Bununla birlikte konut sigortası, bir evde doğabilecek farklı birçok riski güvence altına alır. DASK zorunlu bir sigorta türüyken, konut sigortası isteğe bağlıdır. Yalnızca, evde doğabilecek maddi hasarların değil, sağlık görevlisi ya da öğretmene ihtiyaç duyulan konularda destek de sunulabilen konut sigortası 360 derece güvence sunar.

Konut sigortası hangi hasarları kapsar, neleri güvence altına alır?

Konut sigortası, güvence kapsamı oldukça geniş bir sigorta türüdür. Evin yanı sıra eşyaların, evde yaşayanların ihtiyaçlarının da güvence altına alındığı konut sigortasında öne çıkan bazı teminatlar şu şekildedir:

●       Yangın, yıldırım, fırtına, sel ve su baskını

●       Kara, hava ve deniz taşıtlarının çarpması

●       Hırsızlık, cam kırılması

●       Ferdi kaza

●       Enflasyondan korunma

●       Tesisat kazaları

●       Duman kaynaklı zararlar

●       Taşınma masrafları

●       Gasp ve kapkaç

●       Ev içinde yardım hizmetleri

Onlarca farklı güvence barındıran konut sigortasında öne çıkan bazı başlıklar yukarıdaki gibidir. Konut sigortası, sadece evde oluşan maddi hasarları değil evdeki yaşantının da güvence altına alındığı bir poliçedir.

Neden konut sigortası yaptırılmalı? Konut sigortasında indirim var mı?

Evlerde yaşanabilecek kazalar, her gün binlerce kişinin tanık olduğu durumlardandır. Hem ev içindeki ferdi kazalarda hem de eşyaların maddi zararlarında güvence sunan konut sigortası birçok avantaj barındırmaktadır. Evde sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, çilingir hizmeti gibi özel hizmetleri de kapsayabilen teminatı ile konut sigortası birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Uygun konut sigortası yaptırmak için, ilk olarak konut sigortası teklifi alınmalıdır. Ev sigortası sorgulama ile, mevcut bir sigorta olup olmadığı öğrenilebilir. Konut sigortası fiyatlar 2022 yılı içinde her konut için farklılık gösterebilir. Evde yer alan eşya ve demirbaşlar, mevcut riskler ve ev içinde bu risklere karşı alınmış önlemler sigorta şirketi tarafından değerlendirilmektedir. Konut sigortasında indirim, hasarsızlık durumunda mümkündür. Birçok poliçe türünde olduğu gibi, konut sigortasında da belli bir süre hasar olmaması ve sigortanın kullanılmaması durumunda, yenileme döneminde indirim alınabilmektedir.

Zorunlu bir sigorta olmamasına karşın yangın, hırsızlık, deprem, su basması ve birçok riske karşı konutları güvence altına alan sigorta, en çok tercih edilen poliçe türleri içindedir.

Editör: Mustafa YILDIRIM