Seyitgazi İlçesinde Seyitgazi Belediyesi ve yeni kurulan S.S. Seyitgazi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ilçenin kalkınması adına başlattığı çalışmalar devam ederken, Seyitgazi Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda gerçekleşen ‘Kırsal Kalkınma ve Kooperatifçilik’ konulu panele Prof. Dr. Bülent Gülçubuk konuk oldu.

Tarım ve hayvancılık ağırlıklı geçimini sürdüren Seyitgazi ilçesi kalkınma hamlesi ile kurulan S.S. Seyitgazi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile bölge halkına can suyu olmaya gayret gösteriyor. İlk adımı atılan kooperatifçilik çalışmasının ardından konuyu bilimsel olarak ele alarak ‘Kırsal Kalkınma ve Kooperatifçilik’ konulu panel düzenledi. Yoğun katılımın sağlandığı panele konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk katıldı.

Kooperatifçilik konusunda bilgiler aktaran Gülçubuk, “Tüm dünyada kırsal kalkınma kooperatifçiliği gündeme getiriliyor. Bunda ki temel faktör ise dünyada zengin ile fakir arasında ki uçurum giderek açılması. Hızlı gelişen teknoloji ve kentleşme orta sınıfı da biraz eritti. Tüm dünyada bu böyle ve dünya genelinde bu sorunlardan çıkış noktası aranmakta. Zengin ve fakir arasındaki makası nasıl azaltırız? Kırsaldaki insanları nasıl yerinde tutabiliriz? Kırsalı nasıl kalkındırabiliriz? Bunu kooperatifçilik ile nasıl sağlarız? Bu konularda araştırmalar oldukça arttı. Mevcut sistemler kırsal kalkınmayı sağlayamıyor. Bunu en iyi yapacak sistem ise Kooperatifler olmaya başladı. Dünyanın en başarılı ülkeleri ise kooperatifçilik uygulayan ülkeleridir. Türkiye gibi en fazla ihtiyacı olanlar ise en çok bocalayan ülkelerdir” dedi.

Panel sonunda bir konuşma yapan Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe ise, kooperatifçiliğin ilk önce güven, cesaret ve sürdürülebilir olması gerektiğinin altını çizerek, “İlçemizdeki mahallelerimizde bazı birliklerimiz ve kuruluşlar var. Bunların Kooperatif çatısı altında toplanması ile kırsal kalkınmaya dönüştürebiliriz. Bunda kadınlarımız olacak, çiftçilerimiz olacak, hayvancılık yapanlar olacak. Bunu birlikte başarabiliriz diye düşünüyorum. Bizim 500 – bin kişilik fabrika açmak için bütçemiz yok ancak zamanla bir takım projeleri hayata geçireceğiz ama Tarımsal Kalkınma kooperatifimizi istediğimiz gibi rayına koyarsak ve katma değere dönüştürebilirsek bundan da daha fazla hemşerimiz faydalanabilir diye düşünüyorum” diye konuştu.

Panel karşılıklı soru cevap şeklinde sonlandırıldı. Katılımcılar daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. Seyitgazi Belediyesi yetkilileri katılımcılara günün anısına lavanta fideleri dağıttı.