İzolasyon filesi ve köşe filesi mantolama uygulamalarında en çok kullanılan malzemeler arasında ilk sıralarda gelir. Sektörünün lider ismi Sıva Filesi izolasyon filesi ve köşe filesi başta olmak üzere sunduğu çeşitli çözümlerle mantolama uygulamalarının başarısına katkıda bulunur. Siz de izolasyon filesi ve köşe filesi ihtiyaçlarınızı kaliteli ve ekonomik çözümlerle karşılamak için Sıvı Filesi ile iletişime geçebilirsiniz.

Köşe filesi, sıva filesi ve özel delikleri bulunan PVC köşe profilini bir araya getiren özel bir kullanım alanına sahiptir. Cam ipliğinden dokunan takviye fileleri olan sıva fileleri, sıva ve macun çatlaklarının önlenmesinde kritik bir role sahiptir. Özel bir kaplama ile dış hava koşullarına ve sıvaların içindeki alkaliye karşı dayanıklı hale getirilebilir. Kaplama kalınlığının artması, malzemenin dış etkenlere ve alkaliye karşı dayanımının da artması anlamına gelir. Bu süreçte malzeme esnekliğinin her iki yönde %4’ten fazla olmaması önemlidir.

İç ve dış cephelere yapılan yalıtım ve mantolama uygulamaları kapsamında mevcut çatlaklar üzerinde uygulanacak olan tamir sıvalarında, çimento bağlayıcılı ve plastik katkılı elastik su yalıtım malzemelerinin uygulanmasında, yapılardaki taşıyıcı elemanların birleşim yerlerinde mevcut gerilmelerin sebep olabileceği çatlakların engellenmesinde, cam ve mermer mozaiklerin arkasında destek amaçlı takviyelerde köşe filesi modelleri kullanılabilir.

Tüm bunların yanı sıra alçı ve gaz beton blokları üzerinde gerçekleştirilmekte olan sıva uygulamalarında, farklı malzemelerin birleşim yerlerinde (min. 25 ila 30 cm eninde olmak üzere), prefabrik yapı elemanlarının eklerinde (min. 25 ila 30 cm eninde olmak üzere), çimento, alçı ve akrilik esaslı macun sıvalar ile epoksi zemin takviyesinde kullanılmaları mümkündür.

Köşe Filesi Nedir? Neden Kullanılır?

Dış cephe mantolama sistemlerinde, köşelerde destekleyici olarak kullanılan yardımcı elemanlar köşe filesi modelleridir. Köşe filesi modelleri aynı zamanda fileli köşe profili olarak da adlandırılır. Mantolama sistemlerinde pencere, kapı ve bina köşelerinde kullanıma uygun bir yapıları vardır. Orijinal ya da geri dönüşüm PVC ham maddeden plastik profil üzerine dilimlenmiş sıva filesi, sıcak ya da farklı yöntemlerden faydalanma yoluyla yapıştırılarak elde edilir.

Çatlama riski son derece yüksek olan köşeler aynı zamanda rüzgar ve diğer mekanik zorlanmalara fazlasıyla maruz kalan bölgelerdir. Bu nedenle dış cephe mantolama uygulamalarında köşe profili kullanımına sıklıkla rastlanılır. Köşe profillerinin, köşebent ve alüminyum köşebent olmak üzere iki farklı türü vardır. Piyasada son derece sık bir şekilde kullanıldığı bilinen fileli profiller sayesinde yanlış uygulama riskinin azaltılması mümkündür. Bu tür köşebentlerde köşe profilinin filesiyle yapılan sıvanın filesi üst üste bindiği için tam bir bütünlük sağlanması mümkün olur.

Fileli köşebent modelleri alkali ortama da korozyona dayanıklılık konusunda da üst düzey kriterleri karşılar. PVC fileli açılı köşe profil yapılarda 0 ila 180 derece açılarda, iç ya da dış köşelerde ısı yalıtım levhalarının yapıştırılmasından ve dübellenmesinden sonra uygulanır. Sağlam, düzgün ve keskin hatların sağlanması için ilk kat sıvanın üzerine çelik malayla tutturulur, ikinci kat ise sıva yapılarak bitirilir. Fileli olarak üretildikleri için ilk ve ikinci kat sıvalar arasında son derece güçlü bir adereans oluşturur, buna bağlı olarak sıvayla bütünlük sağlarlar.

Fileli köşe modelleri, kapı ve pencere gibi köşelerin darbe dayanımını artırmak ve dikliğini sağlamak için kullanılan PVC esaslı köşe profilleridir. Fileli köşe, yüksek alkali dayanımına sahip file ve özel delikli PVC köşe profilinin birleşiminden oluşur. Bu sayede duvar köşelerinde düzgün bir bitiş elde edilebilir ve olası çatlamalar minimize edilir. Fileli köşe modelleri; pencerelerin, bina köşelerinin, kapı kenarlarının olası mekanik hasarlara karşı korunması ve sıva katında düzgünlük sağlanması için kullanılabilir.

İç cephe duvarlarında, dış köşelerin her iki tarafından olmak üzere fileli delikli köşe profillerinin kullanılması sayesinde; sahip oldukları file bağlantılarla alçı, sıva gibi yapıştırıcılardan faydalanılarak son derece sağlam bir tutuş sağlamak mümkündür. Böylece sadece dış köşelere karşı dayanıklılık kazandırılmış olunmaz. Diğer yandan düzgün ve estetik açıdan tatmin edici bir görünüm elde edilebilir.

Mantolama sistem uygulamalarında bina kenarlarıyla köşeleri, pencerelerle kapı kenarları çatlama riski en yüksek ve mekanik zorlanmaların en fazla olduğu bölgeler arasında yer alır. Mantolama köşe filesi bu tür alanlarda düzgün ve darbelere karşı dayanıklı köşeler elde etmek için kullanılabilir.

Mantolama köşe filesi, ince bir kat sıva çekilmesinin ardından ilk kat sıva harcının içine yerleştirilir. Daha sonra üzerine donatı filesi uygulanır. Fileli köşe profillerinin kullanılmasıyla hem işçilik maliyetinden hem harcanan zamandan kar edilmesi sağlanabilir. Bunun yanı sıra farklı nedenlere bağlı olarak montaj sırasında ortaya çıkması olası yanlış uygulama riski de minimize edilebilir.

Fileli köşebent ısı yalıtım sistemlerinde, pencereler ile diğer bina köşelerinde kullanılabilir. PVC profillerin üzerine cam tülünden yapılan sıva fileleri çeşitli yöntemlerle yapıştırılarak fileli köşebent elde edilebilir. Dış cephe mantolama uygulamalarında fileli köşebent uygulandıktan sonra ısı yalıtımı aşamasına başlanabilir.