CHP TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Afrika Kalkınma Bankası’na ortaklık payını 4 milyar TL daha artırılmasına ilişkin kanun teklifine tepki gösterdi. Komisyonun CHP’li üyesi Utku Çakırözer, “Ülkemizde işsizliğin, yoksulluğun, intiharların arttığı, insanların iş bulamadıkları için ailelerini geçindiremedikleri için hayatlarına son verme noktasına geldiği bir dönemde bu adım doğru değil” dedi. Çakırözer, Eskişehir’de Haziran ayında yaşanan sel felaketinden etkilenen çiftçilere ödenmeyen paraları da hatırlatarak, “Ülkesi için üreten Eskişehir çiftçisinin 55 milyonluk afet ödeneğine gelince çiftçi başına 201 lira gönderiyorlar ama Afrika hayaline gelince 4 milyar rahatlıkla gözden çıkarılıyor” dedi.
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Türkiye’nin kuruluş anlaşmasına katıldığı Afrika Kalkınma Bankası’nın sermayesinin artırılması ve bu yetkinin Cumhurbaşkanı’na verilmesine ilişkin kanun teklifi görüşüldü. Mevcut kanunda, Bakanlar Kurulu’na 5 katına kadar sermaye arttırma yetkisi verilmesine karşın teklifle bu payın 8.5 katına çıkartılması talep edildi. Afrika Kalkınma Bankası üye devletlerin yüzde 125’lik sermaye artışını görüşmesine karşın Dışişleri Komisyonu’nda bu artışın Türkiye tarafından yüzde 752 oranında gerçekleştirmesi talep edildi. Teklif ile Türkiye’nin ortaklık payının yaklaşık 580 milyon TL’den 4 milyar 950 milyon TL’ye yükseltilmesi önerildi. Bu tutarı 5 katına kadar arttırma yetkisinin de Cumhurbaşkanı’na verilmesi önerisi teklifte yer aldı. CHP, teklifle ortaklık payının artırılmasına sert tepki gösterdi.
“Çiftçiye ödenek yoktu”
TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Utku Çakırözer, ekonomik kriz nedeniyle işsizliğin üst boyutlara taşındığı, yeni istihdam alanları için finansman bulunamadığını belirterek, Anadolu çiftçisi için bulunamayan afet ödeneklerinin iktidarın Afrika üzerindeki hayallerine yatırım olarak gönderilmesine de tepki gösterdi. Komisyonda konuşan Çakırözer, “Benim kendi şehrimde, Eskişehir’de, iki afet yaşandı. Çiftçiler hem selden hem de fırtına ve doludan büyük zarar gördü. Eskişehir Valiliği tarafından Tarım Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na gönderdikleri raporda 9 ilçemizde 2 binin üzerinde zarar gören çiftçilerimiz için 55 milyon liralık bir afet yardımı, ödeneği istendi. Yıl boyunca iktidar milletvekilleri de bunun takipçisini olduklarını söylediler. Biz de takipçisi olduk ama yaklaşık 2 bin çiftçimize, göndere göndere çiftçi başına 201 lira gönderdiler. Afrika'yla ilişkiler önemlidir, Afrika'nın kalkınması önemlidir ama şimdi ülkede işçi, çiftçi emekçi perişan haldeyken hükümetin Afrika hayali için kendi üyelerinin bile onaylamadığı bir duruma astronomik katkı sağlanması doğru değildir, kabul edilemez” dedi.
“Böyle bir kriz döneminde doğru değil”
Çakırözer, bankanın kendi doğal üyelerinin bile sermayeyi ‘artırmayalım’ yönündeki değerlendirmelerini hatırlatarak, “Bakanlar Kurulu’na beş katına kadar artırmaya yetki verilmesine rağmen daha fazlası verilmek isteniyor. Türkiye'nin katılımına ilişkin normalde üyelerinin üzerine düşen yüzde 125 payın da üstüne yüzde 752 oranında bir artış öneriliyor. Hele hele böyle bir kriz döneminde; ülkemizde işsizliğin, yoksulluğun, intiharların arttığı, insanların iş bulamadıkları için ailelerini geçindiremedikleri için hayatlarına son verme noktasına geldiği bir dönemde bu adım doğru değil” diye konuştu.