Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Bekir Kalır Kumacık Hamamı hakkında açıklama yaptı.

Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Bekir Kalır Sivrihisar’da bulunan ve yıkılmak üzere olan tarihi Kumacık Hamamı hakkında tepkisini dile getirdi.

Bekir Kalır sözlerine şöyle başladı: “ Bu açıklamayı vakfımızın tüzüğündeki vakfın faaliyetlerinde ifade edilen '' C'' bendinde belirtilen  maddeye istinaden yapıyoruz. Maddeyi aynen okuyorum: Sivrihisar ve çevresini kültürel, coğrafi, arkeolojik, turistik, ve tarihi özelliklerini, kitle iletişim araçları ile yazılı ve sözlü olarak korunmasını, geliştirilmesini, güzelleştirilmesini ve tanıtılmasını sağlar.” dedi.

Sivrihisar merkezinde çarşı içinde bulunan, 1407 yılında  vakfedilmiş 434 metre kare büyüklüğünde olan Kumacık Hamamı’nın  yıkılma hatta yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğumu belirten Bekir Kalır, vakıf malı olan hamamın özel mülkiyete geçtikten sonra yaklaşık 36 yıldır işletilmediğini ve kendi haline terk edildiğini ifade etti.

Başkan, Sivrihisar Eğitim Vakfı Kurucusu Orhan Keskin’in başlamış olduğu girişimlerin sonuç verdiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından istimlak edilerek Maliye Hazinesi adına kayıt ve tescil edildiğini söyledi. Kalır, istimlak işleminden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hamamın restorasyonu hakkında gelen cevapta, proje çalışmasına başlandığını ve bütçe imkanları elverdiği sürece çalışmaların gerçekleşeceğini ekledi.

HALKIN CAN GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA

Kumacık Hamamı’nın göstermiş olduğu fotoğraflardan da belli olduğu gibi hamamın kemerlerinin  yıkılmak üzere olduğunu söyleyen Kalır, hamam bu haliyle devam ettiği takdirde  halkın can güvenliği adına da tehdit olduğunu belirtti.

BAŞKA AMAÇLARA DA HİZMET EDEBİLİR

Sivrihisar’ın özellikle son yıllarda restorasyon ve iyileşmeler sonucunda iç turizm bakımından önemli hale geldiğini ve  ilçe merkezinde bulunan Arasta Sokak diye bilinen restorasyonun tamamlayıcısı olacağını da ifade etti. Kalır, hamamın restorasyon işlemi bittikten sonra hamam olarak kullanılmasa da olabileceğini ve müze, hediyelik eşya satış yeri, kültür merkezi gibi alanlara dönüştürülüp, başka amaçlara da hizmet edebileceğini söyledi.

HİÇBİR MESAFE KATEDİLMEDİ

Kalır, yazılı ve sözlü olarak Sivrihisar Kaymakamlığı’na ve Sivrihisar Belediyesi’ne aktarılmış olduğunu ve bir mesafe kat edilmemesinden dolayı duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Başkan son olarak Kumacık Hamamı’nın gelecek kuşaklara aktarılması hakkında şunları söyledi: “İnanıyoruz ki  sizlerin desteği ile kamuoyu oluşması halinde, ilçemizin ve ilimizin  asırları aşan ömürdeki 615 yıllık bu güzel yapısının ,  varlığını daha uzun yıllar sürdürmesini sağlayacaktır. Bu anlamda Sayın valimizden, Sayın Sivrihisar Kaymakamımızdan, Sayın Sivrihisar belediye başkanımızdan konu ile ilgili tüm mülki amirlerimizden konuya hasasiyet ile yaklaşmalarını yüksek makamlarına arz ediyoruz.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM