CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Esgazete'ye yaptığı ziyarette Sevinç Mahallesi'ne yapılmak istenen maden ocağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Süllü konuya ilişkin, “Oradaki asıl amaç Alpu Termik Santrali Projesi’ni hayata geçirmek bu nedenle projenin bir ayağı olan maden ocağı kurulmak isteniyor” dedi.

 Sevinç Mahallesi'nde yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, konuyla alakalı çok sayıda uzman madenci ve mühendisle görüştüklerini aktardı. Kömür madeninin çıkış noktasının öncelikle saptanabilmesi gerektiğini ancak önceki aşamalarda başka bölgelerde yapılan sondaj çalışmalarında çok fazla derine inildiğini ve sonucun fizibil (olabilir, yapılabilir) olmadığını dile getiren Süllü, bu nedenle çalışmaların Sevinç Mahallesi'ne yönlendirildiğine dikkat çekti.

 ASIL AMAÇ TERMİK SANTRALİ KURMAK!

Bölgeyle ve yapılacak çalışmalarla alakalı şu anda yeni bir ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) hazırlanması çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Süllü şunları söyledi: “Sevinç Mahallesi’nin tamamının altı kömür dolu. Ben İklim Krizi Komisyonu’nda iken enerji bakanı ve bakan yardımcısı madencilerle yaptığımız toplantıya katıldılar. Bakan yardımcısı o toplantıda her yıl ülke genelinde çıkarmayı hedefledikleri kömür rezervlerinden söz etti. TEMA tarafından yapılan araştırmaya göre 81 ilin yüzde 60'ında, Eskişehir'de içinde bulunduğu 5 ilde ise yüzde 70'inde maden ocağı ruhsatı var. Türkiye'de son 20 yılda 1.8 milyar ton kömür yakılmış. Bu çok ciddi bir çevre ve hava kirliliği. Aynı zamanda termik santralleri için gerekli görülen su kaynağı da Eskişehir'de yeterli değil. Bu proje hayata geçerse Eskişehir'in su kaynaklarının sonu gelecek. Şu an zaten su kısıtlı, çiftçiler kuraklıktan dolayı perişan. Yakın zamanda ülkemizi iklim krizinin yanış sıra çok ciddi bir gıda krizi de bekliyor.”

Editör: Mustafa YILDIRIM