Sabancı Vakfı’nın Hibe Programları kapsamında destek verdiği Madenci Kadınlar Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Eskişehir’de gerçekleştirdiği “Kadınlar Işığıyla Madeni Aydınlatıyor” projesiyle bu yıl online olarak gerçekleştirilen “Ekim Zamanı” etkinliğine katıldı. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın ev sahipliğinde 20 Ekim’de gerçekleştirilen buluşmada, 2019-2020 yıllarında Sabancı Vakfı’ndan hibe desteği alan sivil toplum kuruluşlarının (STK) proje hikayeleri paylaşıldı.

Proje, Eskişehir’de madencilik gibi erkek egemen sektörlerde çalışan kadınların görünürlüğünü artırmayı, madenci kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği ve haklar konusundaki farkındalıklarının artırılmasını hedefliyor. Madenci kadınlar proje kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği, haklar ve meslek hastalıkları konularında eğitimler alıyor.

Madenci Kadınlar Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin çalışmalarını Şirin Payzın’ın moderatörlüğünü yaptığı online buluşmada anlatan “Kadınlar Işığıyla Madeni Aydınlatıyor” projesinin koordinatörü Canan Geçit, “Derneğimize üye olan tüm kadınlar şuna inanıyor, mesleklerin cinsiyeti yoktur. Fırsatlar yaratılırsa her insanın her işi yapabileceğine, o işte başarılı olabileceğine inanıyoruz. Bu dernek kurulduğunda 52 kişiydik şu an sayımız 115’e ulaştı. Aldıkları eğitimler sonrasında kadın madencilerin bilinç düzeyleri arttı. Kadın madencilerin birçoğu tiyatroya, sinemaya gitmemişti, denizi hiç görmemişti, farklı bir dil öğrenme istekleri yoktu. Okuma yazma bilmeyen birçok kişi kurslara başladı, ortaokul mezunu olanlar açık öğretimden liseye başladı. Siz insanlara fırsat verdiğinizde, koşullar ve coğrafya ne olursa olsun her engel aşılabilir” dedi.

Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarına 14 yıldır kesintisiz hibe desteği veren tek vakıf olan Sabancı Vakfı, bugüne kadar 173 projeye, 28,5 milyon TL’nin üzerinde hibe verdi. Vakıf, kadın, genç ve engelli bireylerin karşı karşıya kaldıkları toplumsal sorunların çözümü için projeler hayata geçiren STK’lara hibe desteğinin yanı sıra bilgi ve tecrübe desteği de sağlıyor.

Hibe Programı kapsamında desteklenen projelerin öykülerinin yer aldığı ve bu yıl ilk kez dijital olarak da hazırlanan ‘Ekim Zamanı Hibe Programı Öyküleri’ kitabına www.sabancivakfi.org/ekimzamani2020 adresinden ulaşılabiliyor.