Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen Mavi Salon Seminerlerinin bu haftaki sunumları 23 Mayıs Cuma günü Kongre Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirildi. Seminerde “İnsan Kaynakları Fonksiyonlarının Yürütülmesinde İş Yükünün Bir Faktör Olarak Değerlendirilmesi: Otel İşletmeleri Örneği” adlı ilk sunumu Arş. Gör. Ezgi Atik yaparken, Arş. Gör. Emre Atik “Kampüs Rekreasyonu Kapsamında Anadolu Üniversitesi’nin Değerlendirilmesi” başlıklı çalışmasını dinleyenlerle paylaştı. Arş. Gör. Selin Kama’nın “Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Çevre Yönetimi Uygulamalarına Yönelik Bir Değerlendirme” adlı çalışması ise günün son sunumu oldu.

“İş yükü işi yapacak kişi ve işin niteliğiyle ilişkilidir”

Yüksek lisans çalışmasının bir kısmını sunacağını belirterek konuşmalarına başlayan Arş. Gör. Ezgi Atik, çalışmasıyla ilgili şunları söyledi: “Bu çalışmayı yaparken amaçladığım şeyler otel işletmelerinde çalışanların algıladıklarını iş yükünü belirlemek ve yöneticilerin insan kaynakları yönetiminde, iş yükünün kullanımını değerlendirmekti. Ayrıca bu çalışmanın hizmet sektörü kapsamında değerlendirilen otel işletmelerinde; iş yükünü, iş yükünün nedenlerini ve iş yükünün insan kaynakları yönetimi açısından önemini belirleyen ilk çalışma olduğunu da araştırmanın önemi konusunda söyleyebiliriz.”

Atik ayrıca; yaş, cinsiyet, departman, departmandaki görev, iş deneyimi ve formel turizm eğitimi alma durumlarına göre iş yükündeki farklılıkları ortaya çıkarmayı ve insan kaynakları yönetiminde iş yükünün kullanımını belirlemeyi amaçladığının altını çizdi.

“Anadolu Üniversitesinde kampüs rekreasyonu”

Kampüs rekreasyonu kavramının önemini ve Anadolu Üniversitesinin kampüs rekreasyonu olanaklarını irdelemek amacıyla bir araştırma yapma gereği duyduğunu söyleyen Arş. Gör. Emre Atik ise bu çalışmayı yaparken Anadolu Üniversitesinde var olan rekreasyon faaliyetlerinin sınıflandırılmasını ve Amerika’daki üniversitelerle karşılaştırılmasını amaçladığını belirtti. Çalışmanın nitel bir çalışma olduğunu ifade eden Arş. Gör. Atik, “Verileri toplarken doküman inceleme yoluna gittim. İkincil kaynaklardan faydalandım ve daha sonra betimsel analizler yaptım.” şeklinde konuştu.

“Yiyecek ve içecek işletmelerinde çevre yönetimi”

“Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Çevre Yönetimi Uygulamalarına Yönelik Bir Değerlendirme” adlı sunumu yapan Arş. Gör. Selin Kama, bu çalışmayı yaparken amacının toplumsal baskı sonucu uygulanan çevre yönetimi sistemlerinin kapitalist değer yargılarıyla çelişkisini ortaya koyarak işlerliğini açıklamak olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu çalışma ISO 22000 ve çevre yönetimi uygulamalarını irdeleyen pek çok çalışmanın aksine eleştirel bir gözle değerlendirme yaptığım bir çalışma. Bugünkü koşullarımıza baktığımızda karbondioksit oranları tarihinin en üst seviyesine ulaşmış durumda. Karbon emisyon oranları ise normalde 0.9’luk bir artık göstermesine rağmen 3.5’lik artışa doğru devam ediyor. Bu kirliliğin üzerinde, gelişmiş ya da kapitalist toplumlar dediğimiz ülkelerin çok daha fazla etkisi olduğunu görüyoruz. Bu toplumlar Granberg’in bir çalışmasına göre 15 kat daha fazla kağıt, 10 kat daha fazla çelik, ve 12 kat daha fazla enerji harcıyor.”

Öğretim görevlilerinin sunumlarının ardından seminer dinleyenlerin sorularıyla devam etti.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HABER MERKEZİ
Sedef Oral
 

Editör: TE Bilişim