Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantılarının 1. Birleşim 1. Oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce başkanlığında gerçekleşti.

Toplam 47 maddenin yer aldığı meclis gündeminde 3’üncü madde hariç tüm maddeler ilgili komisyona gönderildi. "30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle 30 Ağustos 2024 tarihinde Büyükşehir Belediyesi'nce sunulan toplu taşıma hizmetlerinden vatandaşların ücretsiz faydalanması ile ilgili Toplu Taşıma Dairesi Başkanlığı'nın yazısının yer aldığı 3’üncü madde oy birliği ile kabul edildi. Meclisin ikinci oturumunun 16 Eylül Pazartesi Günü gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

SİVRİ'DEN ÜNLÜCE VE SORU ÖNERGESİ

Hobi bahçesi sahipleri yıkıma karşı eylemde Hobi bahçesi sahipleri yıkıma karşı eylemde

Toplantıdagündem dışı söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Sivri, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'ye yazılı soru önergesi verdi. Sivri önergede şu ifadelere yer verdi: "Afet riskli alan ilan edilen Mustafa kemal Paşa, İhsaniye, Hacı Ali Bey, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş'un yer aldığı 56,4 hektarlık alanın riskli alan kararının mahkeme kararıyla iptal edildiği yönünde bir ifade kullanılıyor ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan öğrendiğimize göre riskli alan durumu devam ediyor, siz hangisinin doğru olduğunu düşünüyorsunuz? Riskli alan kararı devam mı ediyor yoksa mahkeme kararı ile kalktı mı? Su milli servet. Yıllar önce döşenmiş boruların yenilenmesi, değiştirilmesi gerekiyor. Yeraltında çok büyük su kaybı var. En acil olan hatların yenilenmesini rica ediyorum. İtfaiye teşkilatında kadrolu personel çalıştırılma zorunluluğu vardır. Büyükşehirde kaç itfaiyeci bulunmaktadır, nüfusa göre oranı kaçtır. 2023 yılı başına kadar kurulması gereken Kentsel Arama Kurtarma Şube Müdürlüğü kuruldu mu? Hazine üzerine yapılan 3 kaçak yapı. Biri kişinin kendisi tarafından yıkıldı. Bir yapı halen duruyor. Bu binalardan haberdar mısınız, herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?"

İtfaiye konusuna cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, "Öncelikle memur alma yetkimiz yok. Bakanlıktan talepte bulunmalı KPSS ile almamız gerekiyor. Biz talepte bulunduk. Çok geç geliyor bu yetki. Siz de bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Artırmaya çalışıyoruz, yeni alımlar yaptık." dedi.

ÜNLÜCE, "ÖNCELİK 99 ÖNCESİ, 8 KATLI VE BİTİŞİK NİZAMLI YAPILAR"

Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacı Ali Bey, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş Mahalleleri'nin riskli alan ilan edilmesi durumuna ilişkin sorulara ise Ünlüce şöyle yanıt verdi: "Bizim asıl sorun 2013'te alınan karardaki dönüşüm konusu. Şehir merkezini kapsayan Mamure, Deliklitaş, Kurtuluş gibi merkezi kapsayan alan. Önce 99 öncesi yapılan bitişik nizam ve 8 katlı olan yerleri çözün diyorlar. Biz hala Gündoğdu konuşuyoruz. 99'dan önceki binalarda ilgili ne yapıyoruz bunu konuşalım. Bütün şehir biliyor. Kafamızı kuma gömmenin anlamı yok. Kazım Kurt'un yapmaya çalıştığı, bizim yapmaya çalıştığımız yerler var. Biz gerçekten bu meclisten sorumluluk alıp konuda yetkili kişilerle ilerleyeceksek ilerleyelim. Bu konu tek bir kurumun üstlenebileceği bir konu değil. Biz 8 mahallede 2013'te kentsel dönüşüm ilan ettik. Afet mağdurları derneği kurdular, bize karşı kışkırttılar. Dava açın, bunu iptal ettirin dediler. Gittiler dava açtılar yürütmeyi durdurma kararı geldi. Alanın tamamının iptal edildiği açıklandı. O gün karar iptal oldu diye müjde şeklinde paylaşımlar yapıldı. Artık suçlama dönemi bitsin." 

"BAKANLIK BİZE REZERV ALANI VERMELİ"

Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırladıklarını söyleyen Ünlüce, belgeye ilişkin de konuştu. Ünlüce, "Şehirdeki problemli olan yerlere yönelik bir belge hazırladık. Protokol imzaladık. Bu protokolde biz bir rapor istedik. Orada bize sorunlu yerleri söyleyecekler. Bu belgeyi bakanlığa gönderdiğimiz zaman bakanlık bu caddedeki binalar değişmeli, 8 kat olanlar, 99 öncesi yapılan yerlerin dönüşmesi lazım. Bizim arsa sahiplerine çözümler yaratmamız lazım. 800 hektardan fazla bir alan Kocakır'da rezerv alanı ilan edilmişti. Bu alan gecekondu önleme bölgesi ilan edildi 400 hektardan fazlası. TOKİ'ye verdiler, sen burada bina yap dediler. Geriye kalan alan zaten kullanılabilecek bir yer değil. Şehrin tek rezerv alanı. Bize oradaki arsa sahiplerinin zarar görmeyeceği şekilde rezerv alanı versinler. Pek çok şehir 6 Şubat depreminden sonra rezerv alanı hazırlamaya başladı. Bundan sonra iş bakanlıkta. Bakanlığa raporu sunacağız. Hep beraber el birliği ile çalışalım." ifadelerini kullandı.

"BİZ ORAYI GÖRÜNCE UTANIYORUZ"

Afet riskli alan konusuna yönelik söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, belediyenin hiçbir yetkisi olmadığını ve yetkinin yalnızca Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nda olduğunun altını çizdi. Kurt, "Yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığındadır. O yüzden yetki devrediyorlar. Bakanlık afet riskli bölgede dönüşüm kararı alır, yetkiyi belediyeye verir ve belediye yapar. Afet riskli alan var arka tarafta. Yetki bakanlıkta. Gündoğdu'nun arka tarafında afet riskli alan var. Yetki bakanlıkta. Biz de orayı görünce utanıyoruz. 2011'den bu yana kılınız kıpırdamadı. Orayı da görün, dönüştürün ondan sonra Gündoğdu'yu dönüştürün. Afet riskli alanlar ve dirençli kentler yaratmak bakanlığın görevidir. Belediyelerin hiçbir görevi yoktur. Bunu herkes böyle bilsin. Açık kararları okuyun. Önce siz yapın sonra bizden isteyin." dedi.

KURT; SİZİ TUTAN MI VAR?

Karabayır'daki kaçak villalar konusunda da yetki karmaşası yaşandığını ifade eden Kurt, "Biz orada her türlü kararı aldık uygulamaya geçtik ama birileri yıkımı engellemek için elinden gelen her şeyi yapıyor Yürütmeyi durdurma kararları alınıyor, ceza davası açıyoruz beraat ediyor ya da ceza erteleniyor. Biz o 3 villanın yıkılması için her tür girişimi yaptık. Bakanlık bizim yetkili arkadaşlarımızı şikâyet etmiş. Belediye yetkililerinin hiçbir kusuru olmadığı anlaşılmış. Yıkmaya devam edeceğiz, kente karşı siz suç işliyorsunuz. Eskişehirlileri cezalandırmak için belediyeleri alamadığınız için engellemelere başvuruyorsunuz. Eskişehir'in imarının bu hale gelmesinin sorumlusu sizsiniz, AKP ve bakanlıktaki yöneticiler. CHP'li belediyeleri nasıl engelleriz hesapları yapıldı. Vatandaş kimin ne olduğunu biliyor. Afet riskli alanlar dönüştürülmek zorunda, görev bakanlıkta. Buyurun yapın. Sizi tutan mi var?" diyerek tepkisini dile getirdi.