MHP İl Başkanı İsmail Candemir, gündeme ilişkin konuşarak, Odunpazarı Belediyesi’nin barlar sokağı yapma kararını eleştirerek; “Odunpazarı belediye meclisinde alınan kararla 8 sokakta barlar sokağı açılmasına sonuna kadar karşıyız, meclisten geçti ama biz iptali için yasal yollara başvuracağız” diye konuştu.

Candemir şöyle konuştu: “Hamamyolu’nda çay fiyatı belirlemek için halk oylaması yapan halkçı bir belediyeden, kendi sokağının barlar sokağı olup olmaması konusunda da vatandaşa sormasını beklerdik. Tüm dünyada içki, uyuşturucu, sigara ile mücadele edilirken 8 sokağa barlar sokağı yapılması ne kadar doğru? Bu, kentin gençlerini olumsuz etkiler, tüm problemler bitti de en büyük problem barlar sokağıymış gibi bu karar alındı. Önümüzdeki hafta gerekli davayı açarak, kararın iptali için sonunda kadar mücadele edeceğiz burada yaşayan vatandaşların görüşlerini de alarak bunları da kamuoyu ve basın ile paylaşacağız. Keşke Odunpazarı Belediyesi barlar sokağı yapacağına, gençler için spor alanları, eğitim alanları yapsa… Özellikle okullar bölgesinde, şehitliğin yakınında ESOGÜ yakınında böyle yerler açılması doğru değildir, yerel yönetimlerin önceliği barlar sokağı açmak olmamalı, buna müsaade etmeyeceğiz

TOPU TACA ATMASINLAR

Büyükşehir Meclisi toplantısında tartışılan “Depreme Eskişehir ne kadar hazır, bu konuda kim çalışma yapmalı hükümet mi belediyeler mi” konusunda da görüşlerini açıklayan MHP’li Candemir, şunları söyledi: “Topu taca atmaya gerek yok, 1999 depreminde Büyükerşen DSP’den belediye başkanı ve biz de DSP’nin hükümet ortağı idik, bu depremden sonra yapı denetimleri, hazır beton uygulamaları, zemin etüdleri konusunda ciddi uygulamalar yapılmaya başlandı, sonrasında ise unutuldu, sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen deprem konusunda 20 yılda ne yaptı, bunu ortaya koysun biz de alkışlayalım, özellikle yapı stoğu konusunda büyük eksikler var, Eskişehirli uzmanlar 6.4 büyüklüğünde bir depremin yaşanabileceğini söylerken, kentte 2000 yılından önce yapılan, özellikle şehir merkezindeki Sakarya, Atatürk caddelerinde büyük sıkıntı yaşarız, bununla ilgili herhangi bir çalışma yapıldığını görmedik. Büyükerşen, deprem için itfaiyeleri çoğalttığını söylüyor ancak bu deprem sonrası için alınacak bir önlemdir, önemli olan binaların yıkılmaması, insanların altında kalmamasıdır. Bizim sıkıntılı olan yapı stoğunu bir şekilde düzeltmemiz gerekiyor, bu konuda Eskişehir’de hiçbir çalışma yapılmamış. Eskişehir’de iktidar kendileridir, bugüne kadar bu konuda ne yapmak istemişler de muhalefet onlara karşı çıkmış bunu söylesinler, biz kentin yararına her şeyde desteğe hazırız. Allah korusun böyle giderse, Eskişehir bir deprem durumunda çok ciddi sorunlar yaşar ve Büyükerşen’in güçlendirdiğini anlattığı o itfaiye teşkilatı da girecek cadde, sokak bulamaz, özellikle şehir merkezindeki yapı stoğumuz çok kötü, 2000 yılı sonrası binalarda büyük sıkıntı olmayabilir, ama öncesi için sorun büyük.  bizim artık yatay mimariye geçmemiz lazım, şehir için bir vizyon belirlemek gerekiyor, zemine uyun yapılar inşa edilmeli, binaların sürekli kontrolü yapılmalı. Deprem değil, bina öldürüyor, gerekli önlemlerin alınması gerekiyor, bunun için zihniyet değişmeli, yerel yönetimlerin birinci önceliği de budur, Eskişehir’de büyük bir imar sorunu var, kentsel dönüşüm bir an önce başlatılmalı, bu sorunlar birbirini suçlayarak çözülmez…