Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehtap ERTÜRK obezite modern çağın giderek katlanarak artan bir hastalığı olduğuna ve çağın getirdiği düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının genel olarak bu hastalığın nedenlerinin başında geldiğine dikkat çekerek Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı bir araştırmaya göre dünyada obezite hastalığı son 40 yılda 3 kart artış göstermiştir dedi. Tedavi edilmediği durumda uzun vadede ciddi kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi birçok hastalığa neden olabileceğini belirtti.

Aşırı kilolardan kurtulmak birçok insan için zorlu bir süreçtir. Düzenli egzersiz yapmak ve uzun süredir alışagelmiş yaşam tarzını değiştirmek gerekir. Obezite sınırında olan insan sayısı oldukça fazladır.

Eğer fazla kilolarınızdan ne yaptıysanız kurtulamıyorsanız mide balonu sizin için gereken desteği sağlayabilir.

MİDE BALONU NEDİR?

Mide balonu (gastrik balon) silikon veya poliüretan malzemeden üretilmiş, şişirilmeden önce mideye yerleştirilip steril sıvı ile şişirilen ve midede yer kaplayarak tokluk hissi yaratan bir tedavi yöntemidir. Mide balonu uygulanması cerrahi bir müdahale değildir. Bununla birlikte balon çeşidine göre bazı balonlar, anestezi altında endoskopi ile yerleştirilip çıkartılır.

Mide balonu midede yer kaplayarak sürekli tokluk hissi verir. Böylece her öğünde daha az gıda tüketimi ile kişinin kilo vermesini sağlanır. Bu yöntem ile ilgili çalışmalar 80’li yıllarda başlamıştır. Günümüze kadar gelişmiş ve endoskopi ve anestezi gerektirmeyen yutulabilir mide balonları olarak da kullanılmaktadır.

Obeziteyi günümüzün yaygın hastalığı olarak değerlendirdiğimizde mide balonu uygulamaları sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Özellikle anestezi alması sakıncalı veya cerrahi işlem istemeyen bireyler tarafından tercih edilmektedir.

Mide balonları çeşitlerine göre midede 4-12 ay sürede kalır. Bu süre içinde verdiği tokluk ve doygunluk hissi ile yiyecek alımını sınırlandırarak kişinin diyetine uymasını kolaylaştırır. Beslenme tarzı ve yeme alışkanlıkları değişir, balon mideden çıktıktan sonra da kişi bu alışkanlıklarını devam ettirerek ideal kilosunu korur.

MİDE BALONU ÇEŞİTLERİ

Mide balonlarının hepsi aynı etki mekanizmasına sahiptir. Ancak uygulama şekli, midede kalma süresi, ayarlanabilir olup olmaması gibi özelliklere göre çeşitlendirilebilir.

Sabit hacimli balonlar

Sabit hacimli balonlar ilk yerleştirme esnasında 400-600ml şişirilir ve hacimleri daha sonra değiştirilmez. Midede 6 ay kalırlar. 6 aylık süre sonunda yine sedasyon ve endoskopi ile çıkartılır.

Sabit hacimli balonlardan yutulabilir mide balonu için herhangi bir endoskopi işlemine gerek yoktur. Balonun üzerindeki özel valf 4 ay sonunda açılır ve balon söner. Sonrasında bağırsak yoluyla kendiliğinden dışarı atılır. Çıkarılması için tekrar endoskopiye gerek yoktur.  

Ayarlanabilir mide balonu

Ayarlanabilir mide balonunun sabit hacimli mide balonundan farkı, hacminin balon mide içerisindeyken ayarlanabilmesidir. Bu tip balonlar mideye yerleştirdikten sonra sabit hacimli balonlar gibi 400-500 ml şişirilir. 

Sonraki süreçte hastanın kilo verme durumuna göre balonun ucunda yer alan ve gerektiğinde dışarı çıkartılan dolum ucundan sıvı miktarı azaltılıp arttırılabilir. Bu işlem için endoskopi gerekir.

Yutulabilir mide balonu dışında, mide balonlarının mideye yerleştirilmesi esnasında hasta sedasyon ile uyutulur. Sedasyon hastanın uyur durumda olduğu genel anesteziye göre daha hafif bir anestezi yöntemidir. Solunum için yardımcı ekipmana gerek yoktur. Dolayısıyla genel anestezi durumu ile karıştırılmamalıdır. Riski çok daha azdır.

MİDE BALONU KİMLERE UYGULANABİLİR?

Mide Balonu Vücut kitle indeksi 27 ve üzeri olanlar, 18-70 yaş arası daha önce obezite ameliyatı geçirmemiş bireylere uygulanabilir. Ayrıca yutulabilir mide balonu anestezi alması sakıncalı hastalığı olanlara ve cerrahi operasyon yaptırmak istemeyenlere alternatif tedavi yöntemidir.

Ancak mide balonu ile kaybedilen kiloların tekrar alınmaması için kişinin balonla birlikte gelecekte sürdüreceği beslenme ve yaşam tarzını değiştirip koruması çok önemlidir.

MİDE BALONU HANGİ DURUMLARDA UYGUN DEĞİLDİR?

Mide balonu bazı durumlarda uygun olmamaktadır. Bu durumların en başında mide ile ilgili ülser reflü büyük mide fıtığı gibi sebepler gelir. Ayrıca uygulama daha önce bariyatrik cerrahi geçirmiş hastalara, hamilelere veya hamile kalmak isteyenlere, alkol bağımlılarına, psikolojik rahatsızlığı olanlara, özafagus yemek borusunda problemi olanlara uygun değildir.

MİDE BALONU NASIL TAKILIR?

Mide balonu sönük halde esnek bir malzemedir. Şişirilmemiş halde ağızdan ve yemek borusundan endoskopi olarak adlandırılan ucunda kamera ve ışık bulunan ince esnek boru yardımıyla mideye yerleştirilir.

Bu esnada hastanın herhangi bir acı veya ağrı hissetmemesi için hafif sedasyon uygulanır. Balonun mideye yerleştirme işlemi için endoskopi ve sedasyon yapılacaksa uygulama esnasında uzman anestezist de bulunur.

Teknolojik ilerlemeler ile geliştirilen yutulabilir mide balonu için sedasyon veya endoskopi gerekmez.

Sönük haldeki balon mideye yerleştirilmeden önce midenin durumu balon için uygun olup olmadığı endoskopi ile kontrol edilir. Balon yerleştirilmeden önceki son 6 saat hiç yiyecek tüketilmemesi gerekir.

Balon mideye yerleştirildikten sonra yaklaşık bir greyfurt büyüklüğünde olacak şekilde 400 -600 ml izotonik steril tuzlu su ile şişirilir. 

Toplam işlem süresi 30 dk gibi kısa bir süredir.

https://mehtaperturk.com/mide-balonu/

Editör: Mustafa YILDIRIM