MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) yeni bir rüzgar tüneline sahip. Üniversite, 2017 yılının başlarında havacılık ve uzay bilimleri alanlarında yeni bir  teknoloji tesisin kurulacağını duyurdu. ABD'li uçak üreticisi Boeing'in finansmanı sayesinde, yeni rüzgar tüneli 370 km/s'ye varan hızlar üretebilir.

Rüzgar tünelleri neden bu kadar önemli?

Dünya yüzeyindeki hemen hemen her şey hava ile çevrili olduğundan rüzgar tünelleri kontrollü bir ortamda sabit bir nesne üzerinde hava sirkülasyonu için mükemmeldir. Bu, nesnenin kendisini havada hareket ettirmeden test düzeneğinden aerodinamik verilerin alınabileceği anlamına gelir.

Rüzgar tüneli ölçümleri, bir uçağın ne kadar yakıt kullanacağını, ne kadar yavaş inebileceğini ve kalkışının ne kadar süreceğini tahmin etmek için kullanılabilir. Ayrıca köprüler veya binalar gibi sabit nesneler üzerindeki rüzgar yüklerini ve araba veya bisiklet gibi kara taşıtlarındaki aerodinamik yükleri de izleyebilirsiniz.

Yeni tünel 2500 hp güç sağlıyor ve 80 ton basınç sağlıyor

Yeni rüzgar tünelinin fanı doğrudan 2500 hp'lik bir ünite tarafından tahrik ediliyor. Buradaki avantaj, komple aktarma organının yalnızca bir hareketli parçaya sahip olmasıdır. Her şeyden önce bu bakım maliyetlerini azaltır. Motor hızı, eski tünel sisteminden daha verimli ve daha sessiz olan değişken frekanslı.

Tünel maksimum hızda çalışırken fan tünelin akış devresinin çoğunu basınçlandırır. Bu da fanın karşısındaki tünel duvarının 80 tona kadar bir yüke dayanmasını gerektirir. Bu 386 km'lik bir kasırganın kuvvetine karşılık gelir. Fan ve test yolu, duvarların sonuçta ortaya çıkan elastik esnemesine dayanacak şekilde zemine sıkıca sabitlenmiş rüzgar tünelinin yegane parçalarıdır.

Öneri başka bir konu: Facebook şifre sıfırlama

Haber kaynağı: https://teknodestek.com.tr

Editör: Mustafa YILDIRIM