Voleybol, sert zemin üzerinde güç, çeviklik ve hızlı ayak hareketine dayanan hızlı, fiziksel bir spordur. İster voleybola yeni başlıyor olun ister oyununuzu bir üst seviyeye taşıyor olun, sporun ihtiyaçlarına uygun ayakkabılardan ciddi anlamda faydalanacaksınız. Kadın voleybol ayakkabısı seçerken göz önünde bulundurmanız gerekenleri bir araya getirdik.

Yıl boyunca oynayacağınız oyun için, hatta sadece yaz voleybol kampı için uygun ayakkabıyı seçmek biraz zor olabilir. İster başlangıç ​​seviyesinde ister ileri düzeyde olun, erkek voleybol ayakkabısının nasıl tasarlandığını ve tercihinizin ne olduğunu bilmek gelecekte size yardımcı olacaktır. Mükemmel voleybol ayakkabısını seçmenize yardımcı olması için pratik bir rehber hazırladık.

Voleybol Ayakkabısının Avantajları

En iyi voleybol ayakkabısını giymek her voleybol oyuncusu için her zaman en önemli önceliktir. Bunun nedeni, maç sırasında atlama, koşma, dalma, ayak sürüme ve hızlı adım atma gibi dikey, düz ve yanal hareketlerin ayak, ayak bilekleri ve dizler üzerinde önemli bir baskı oluşturmasıdır. İyi bir voleybol ayakkabısı, oyuncuları sadece yaralanmalardan korumakla kalmaz, aynı zamanda performansı da arttırır.

Her oyuncu, düşük seviyedeki defansif bloktan, topa hücum etmek için filenin yükseğe sıçramasına kadar sahaya farklı bir şey getirir. İster hızlı atlama yapan bir blokçu, hızlı, güçlü bir smaçör, çevik, esnek bir libero veya taktiksel açıdan zeki bir pasör olun, her oyuncunun kendi tarzına ve fiziksel özelliklerine uygun bir ayakkabıya ihtiyacı vardır.

Voleybol ayakkabıları diğer koşu ayakkabısı ve basketbol ayakkabılarından farklı olarak tasarlanmıştır. Bunun nedeni voleybolcuların sürekli olarak yanal ve dikey olarak yaptıkları hareketlerdir. Ayakkabının kauçuk taban, orta taban ve üst kısım olmak üzere üç bölümü vardır.

Kauçuk taban mükemmel zemin kavrama sağlarken, orta taban ise mükemmel sıçrama sağlar. İyi bir ayakkabının iz bırakmayan ve ayak bileği yaralanmalarını azaltan bir tabanı olmalıdır. Orta taban bazen esnek ancak güçlü bir destek sağlayan köpük malzemeden, jelden veya hava yastıklarından yapılabilir. Nemi azaltmaya ve ayağı ferah tutmaya yardımcı olmak için hafif ve nefes alabilecek şekilde tasarlanmalıdır.

Tetik Püskürtücüler Tetik Püskürtücüler

Voleybol ayakkabılarının aşınması, oyuncunun ayakkabıyı kullanma miktarına bağlıdır. Tipik bir ayakkabı, haftada 4-5 güne kadar giyildiğinde tam bir sezon dayanmalıdır. Yaygın aşınma belirtileri, ayak bileği desteğinin zayıflamaya başlaması ve tabanın çekiş gücünü kaybetmeye başlaması ve oyuncuların sahada daha fazla kaymasına neden olmasıdır.

Editör: Mustafa YILDIRIM