Mikroskobik bir canlı olan Nematod canlısının erkekleri uzun ipliksi ve daha silindirik yapıya sahiptir. Dişilerinin vücudu ise daha ovaldir. Larvaları ise yine ipliksi bir forumdadır. Dişiler türüne göre 200’den 2000’e kadar yumurta bırakabilir. Genelde larvalardan çıkan yavrular toprak 15 derecenin üzerinde sıcaklıklara çıktığında bitkiye giriş yapar ve onu tüketmeye başlar. Köklerinde urlar oluşturur. Onun su almasını engeller. Genelde Nematodlara maruz kalmış olan bitkiler çok daha kısa boylu cılız ve yapraksızdırlar. Erken dönemde keşfedilmezlerse verimi büyük oranda düşürürler.
Nematod ile Mücadele
Adeta bir kanser gibi yayıldığını söyleyebileceğimiz Nematod ile mücadele zorlu olabilmektedir. Bunun keşfedildiği noktada bölge derhal karantina altın alınmalıdır. Diğer bitkilere bulaştığı taktirde bundan kurtulmak daha da zorlu olacaktır. Bu noktadan sonra bitkilere verilen su ve kullanılacak fideler Nematod içerip içermediği kontrol edilmeden verilmemelidir. Kullanılan tarım aletleri dezenfekte edilmelidir.
Biyolojik müdahale edilebilmesi için biopreperatlar ya da doğal düşmanları kullanılabilir. Kimyasal olarak ise bu türü öldürebilecek zehirlerde denenebilir. Son olarak aşılı olan fideler bu tür zararları karşılayabildiğinden risk almamak için aşılı fidelere kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu canlı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz https://www.hortiturkey.com/zirai-mucadele/kok-ur-nematodlari sitesine gidebilirsiniz.