Dış politikanın en temel ilkelerinden birinin ülkeler arasında karşılıklılık ilkesi olduğunu vurgulayan TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu eleştirerek, “Sizin lügatınızda mütekabiliyet ya da karşılıklılık kelimesinin hiç mi anlamı yok? 62 ülke vatandaşının serbest girebildiği Norveç’e gitmek isteyen vatandaşlarımızın çektiği çileden haberiniz var mı? Diplomatik pasaportlarınız var diye vatandaşın vize çilesini ne çabuk unuttunuz!” dedi.

TBMM Genel Kurulu’ndaki dış politikayla ilgili söz alan Çakırözer, Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu arasında imzalanan mutabakata göre Norveç vatandaşlarının pasaport ve vize şartı aranmaksızın sadece kimliklerini göstererek Türkiye’ye gireceklerini belirterek şunları söyledi:

“Yapılan anlaşmayla öğreniyoruz ki kendi vatandaşlarımızın vizeyle gidebildiği, hatta transit giderken yani Norveç'e değil başka bir ülkeye uçarken bile vize almak zorunda bırakan Norveç'in vatandaşları artık Türkiye'ye pasaportla değil, vizeyle değil, sadece kimlik kartlarını göstererek girebilecek. Ne vize, ne pasaport! Biz bunu kimden öğrendik? Norveç Dışişleri Bakanının attığı ‘tweet’ten öğrendik. Peki ya bizim Dışişleri Bakanına ne demeli? Hadi böyle bir anlaşma imzaladınız, bari birlikte poz vermeyin! Fotoğrafa bakan sanır ki Türk ve Norveç vatandaşları karşılıklı vizesiz seyahat edecek. Ne gezer! Buradan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na soruyorum: Sizin lügatınızda mütekabiliyet diye bir kelime yok mu? Hani Türk vatandaşlarının hakkı hukuku?” 

İlkesizliğin nedeni: Kasa tamtakır

Çakırözer konuşmasında Türkiye’nin Oslo Büyükelçisinin de anlaşmayla ilgili sosyal medya paylaşımını da eleştirerek şöyle devam etti:

  

“Türkiye Cumhuriyeti'ni Norveç'te temsil etmekle görevli Türk Büyükelçisi ‘tweet’ atıyor, teşekkür ediyor ama kime? Norveç Dışişleri Bakanına! ‘Bu uzlaşmayı mümkün kıldığı için Norveçli Bakana şükranlarını sunuyor’ bizim büyükelçimiz. Sanki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları artık Norveç'e vizesiz, pasaportsuz girme hakkı elde etmiş. Bu rezalet ortaya çıkınca da apar topar açıklama yapılıyor. Neymiş? Bir anlaşma yokmuş, çip krizi varmış, vesaire.. Tüm bu ilkesizliklerin nedeni çok belli: Çünkü kasa tamtakır.. Türkiye’yi büyük ekonomik buhran içine sokan Saray yönetimi çaresizlikten her tür ilkesizliğe sarılıyor. Para gelsin de nasıl gelirse gelsin dedikleri için ‘mütekabiliyetmiş’, ‘TC vatandaşının hakkı hukukuymuş’ hiçbir şeyi gözleri görmüyor” dedi.

62 ülke vatandaşı giriyor, Türk giremiyor

Norveç vatandaşları Türkiye’ye kimlikle seyahat edebilirken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Norveç’e girişinde vize zorunluluğunun devam ettiğini anımsatan Çakırözer şunları söyledi:

“Norveç AB üyesi değil ama AB vize kurallarını uyguluyor. Yani 62 ülkenin vatandaşı Norveç’e vizesiz girebiliyor. Kolombiyalısı, Brezilyalısı, Arjantinlisi, El Salvadorlusu elini kolunu sallayarak girebiliyor Norveç'e ama Türk vatandaşları vizesiz giremiyor! Norveç vize için neler istiyor bizim vatandaşımızdan? Pasaport,  en az altı ay süresi olacak. Biyometrik fotoğraf, banka hesap dökümü, ıslak imzalı sağlık sigortası, SGK hizmet dökümü, gidiş dönüş uçak bileti, otel rezervasyonu... Tüm bunları tamamlayıp verdiğinizde dahi günlerce, aylarca bekliyorsunuz. Hatta sonunda büyük çoğunlukla yine reddediliyorsunuz. O zaman şunu sormak bizim hakkımız: Hani mütekabiliyet, hani karşılıklılık? Ülkemizin, bayrağımızın, pasaportumuzun onuru nerede kaldı?”

Vatandaşın vize çilesini ne çabuk unuttunuz

 

Norveç ile yapılan anlaşma konusunda iktidarı eleştiren Çakırözer tepkisini Meclis kürsüsünden şöyle dile getirdi:

“Sayın Çavuşoğlu’na olduğu kadar siz milletvekillerine de anımsatmak isterim. Milletvekili olarak şimdi diplomatik pasaportumuz var diye daha önce milyonlarca vatandaşımız ile birlikte yaşadığımız çileleri ne çabuk unuttunuz. Vatandaşlarımız Avrupa ülkelerinden ve daha birçok ülkeden vize almak için  aylarca hatta yıllarca ızdırap çekiyor.”

Tataristan’daki işçilerimizin, Norveçli kadar değeri yok

 

Rusya’ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyetinde yaklaşık 3 bin Türk işçisinin işveren tarafından aylardır mağdur edildiğine de dikkat çeken Çakırözer, “Tataristan’da 3 bin işçimiz 4 aydır maaşlarını alamıyor. İşlerinden haksız yere atılma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Çok perişan durumdalar. Ama Dışişleri Bakanlığı nezdinde Norveçliler kadar değerleri yok. Dışişleri Bakanlığımıza, Moskova Büyükelçiliğimize o işçilere sahip çıkmaları çağrısında bulunuyorum” dedi

Editör: Mustafa YILDIRIM