CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, tutuklu Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin bir bölümünü Bakırköy Cezaevi’nde ziyaret ederek, öğrencilerin özgürlük taleplerini kamuoyu ile paylaştı. Tutuklu öğrenciler “Biz ifade özgürlüğümüzü kullandık. Kimseye şiddet uygulamadık. Bir an önce eğitimimize dönmek istiyoruz” mesajı verirken, Çakırözer de, “Öğrencilerin geleceğiyle, eğitimiyle oynamayın. Öğrencilerin ve akademisyenlerin yeri cezaevleri değil üniversitelerdir” çağrısında bulundu.

CHP’li Çakırözer, üniversitede bir başka grubu protesto ettikleri için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden Sevde Öztürk, Yaren Tuncer, Kübra Sağır ve Deniz Üstündağ’ı Bakırköy Kadın Cezaevinde ziyaret etti.

“SUÇSUZUZ, ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ İSTİYORUZ”

Ziyareti sırasında tutuklu Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri özgürlük taleplerini Çakırözer aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Hiçbir suçlarının olmadığını dile getiren tutuklu Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, “Boğaziçi’nde her zaman her görüş özgürce ifade edilir. Bizim de yaptığımız ifade özgürlüğümüzü kullanarak bir başka grubu protesto etmek. Şiddete başvurmadık. Arada güvenlik görevlileri, üniversite hocalarımız vardı. Terör propagandası gerekçe gösterilerek tutulandık. Tutukluluk süresince eğitimimizden, okulumuzdan geri kalıyoruz. Bir an önce özgürlüğümüze ve üniversitemize kavuşmak istiyoruz” dediler.

YERLERİ CEZAEVİ DEĞİL, ÜNİVERSİTELER

Tutuklu öğrencilerin eğitimlerinden uzak kalmaması gerektiğinin altını çizen Çakırözer, “Şiddete başvurmadığı sürece üniversitelerde her fikir özgürce konuşulmalı. Tartışılmalıdır. Bir olay çıkarsa üniversite yönetimleri devrede olmalıdır.  Bu öğrencilerin yeri Bakırköy, Silivri cezaevleri değil..Hepsi birbirinden hevesli öğrenciler. Sevde mütercim tercümanlık, Yaren edebiyat, Deniz kimya, Kübra aynı anda hem tarih hem edebiyat okuyorlar. Silivri Cezaevinde de erkek öğrenciler var. Onlar da aynı şekilde başarılı, okullarını seven öğrenciler. Bu öğrencilerin yeri çok sevdikleri sınıfları, üniversite kampüsleri. Ülke olarak önceliklerimiz özgür düşüne ortamının yaratılması ve bilimi korumak olmalıdır. Üniversitede her düşünce serbest biçimde ifade edilebilmeli. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bir an önce özgür kalmalı, üniversitelerine dönmelidir” dedi.

AYM BAŞVURULARI BEKLETMEMELİ

Çakırözer cezaevi ziyareti sırasında tutuklu gazeteci Nazlı Ilıcak ile de görüştü. Ilıcak’ın 616 gündür özgürlüğünden mahrum bırakıldığını belirten Çakırözer, “Anayasa  Mahkemesi aynı dönem başvuruda bulunan Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın bireysel başvurularını görüşüp karar bağladı. Hak ihlaline uğradıklarına hükmetti. Ama aynı AYM aynı davada yargılanan Nazlı Ilıcak’ın bireysel başvurusunu 17 aydır değerlendirmedi. Bir an önce ele almalı. Benzer biçimde milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun başvurusu da aylardır AYM’de bekliyor. Haksız, hukuksuz özgürlüğünden mahrum bırakılan gazeteciler, öğrenciler, milletvekilleri bir ön önce serbest bırakılmalı” dedi. 

Editör: TE Bilişim