Vilayet meydanında saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk anıtına çelenk bırakılan törende Cumhuriyet Güç Birliği adına Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Yurtman konuşma yaptı. Devrimci Cumhuriyet’in hedeflerine ulaşmada önemli bir kilometre taşı olan dönüşümün tarihi olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden Yurtman, “Kuşkusuz 3 Mart 1924, ülkemizde laikliğin doğum günü olarak kabul edilebilecek kadar önemli bir içeriğe sahiptir.” diye konuştu.

CUMHURİYET ATILIMLARI TESFİYE EDİLMEK İSTENDİ

99 yıl önce çıkarılan 3 devrim yasası ile İslam coğrafyasındaki ilk laik ülkeyi kurarak bulunduğu bölgede örnek olan Türkiye’nin bugün, AKP iktidarının laikliğe ve cumhuriyet devrimlerine karşı antidemokratik uygulamaları ile diktatörlükle yönetilen ülkeler düzeyine getirildiğini dile getiren Yurtman, “İktidarın eğitim alanındaki uygulamaları ise Cumhuriyet atılımlarını tasfiye etmeye, eğitimimizin temel niteliklerini değiştirmeye yöneliktir. Akılcı ve bilimsel düşünen, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişiliği gelişmiş, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve üretken bireyler yetiştirmek; Türk Milli Eğitimi’nin temel amaçları arasında yer almaktadır. İktidarın milli eğitimdeki uygulamaları, öğrencileri cemaatlerin ve tarikatların kucağına iterek çağdaş, bilimsel, akılcı, laik eğitim sistemini ortadan kaldırmaya yöneliktir.” şeklinde konuştu.

EŞİTLİKÇİ PARASIZ EĞİTİM

Ülkede yaşayan herkesin çağdaş, bilimsel, laik, demokratik, eşit, parasız ve nitelikli eğitim hakkı olduğunu savunduklarını ve bu hakkın yaşama geçirilmesi için mücadele ettiklerini kaydeden Yurtman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Laik eğitimin ve laik toplumun çok daha önem kazandığı bu süreçte, Bizler, öğretim birliğine son vererek, medrese-mektep ikilemini günümüze taşımak isteyen bu anlayışa karşı, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyetimizin kazanımlarına, ülke bütünlüğüne, laik, bilimsel, demokratik, eşitlikçi ve parasız eğitime sahip çıkmaya devam edeceğiz; bu kararlılıktan asla vazgeçmeyeceğiz.”

Editör: şenay Yıldırım