Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bulunan “Öğretmen Uğraşı Atölyesi” nin somut çıktıları olan ve okulun öğretmenleri tarafından üretilen ürünlerden oluşan serginin açılışı, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri ve meslek lisesi müdürlerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Sergide puzzle, örgü, takı, çanta, kıyafet, kâğıt sanatı, vitray, amigurumi ürünleri sergilendi. Projenin amacı, yöntemleri ve çıktıları ile ilgili bilgilendirme yapılmasının ardından sergi ve atölye misafirlerce gezildi.

ÖĞRETMEN UĞRAŞI ATÖLYESİ NEDİR?

Uğraş atölyesi ile ilgili şu açıklama yapıldı; “Öğretmen Uğraşı Atölyesi” projesi, Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rehberlik Öğretmeni Çiğdem Demir'in psikoloji bilimi, ergoterapi, müzik terapi gibi yöntemleri kullanarak oluşturduğu okul idaresinin de desteği ile 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında hayata geçirilmiş bir projedir. Atölye, sadece öğretmenlerin ve okul idarecilerinin kullanımı için planlanmıştır.

Amaç, yöntem ve teknikleri değerlendirildiğinde ülkemizde yapılan alanındaki ilk projedir.

Öğretmenlerin iş doyumunu ve motivasyonunu artırmak, psikolojik sağlamlılığını desteklemek, stres yönetimine katkı sağlamak, iletişimi artırmak gibi amaçlarla planlanan projede öğretmenler, derslerinin olmadığı gün veya saatlerde atölyede, ilgi ve yeteneklerine göre çeşitli ürünler ortaya koymaktadırlar.

Proje, bilimsel temellere dayanmaktadır. Psikoloji bilimi, müzik terapi ve ergoterapinin yöntemleri kullanılmıştır. Ürün ortaya çıkarma sürecinde ellerin aktif olarak kullanımı, beyindeki loblar arasındaki bağlantıyı güçlendirmekte, bu da beynin çalışma ve problem çözme hızını artırmaktadır. Stresle başa çıkmada beyinde aktive olması gereken dopamin, seratonin ve endorfin düzeyi, ürün yapım aşaması ve ürünün ortaya çıkması süreciyle desteklenmektedir. Bunun sonucunda ise psikolojik iyi oluş düzeyi artmakta, bu da okulla ilişkilendirilerek öğretmenlerin iş doyumu, motivasyon, okula bağlılık, okulda bulunma süresi, stres yönetimi, araştırma isteği alanlarını desteklemektedir. Bunun yanı sıra özgüveni artırmaktadır. Mutluluk düzeyi artan öğretmenin iyi oluş hali derslere ve öğrencilere de yansımaktadır. Atölyede öğretmen iletişimi de artmaktadır. Öğretmenler, yetenekleri, ilgileri dâhil olmak üzere, birçok konuda fikir alışverişi yapmakta ve yardımlaşmaktadırlar.

Projenin daha faydalı olabilmesi, eksiklerin tamamlanabilmesi amacıyla Okul Rehberlik Öğretmeni Çiğdem Demir tarafından belli aralıklarla "memnuniyet anketi" uygulanmaktadır. Öğretmenlerimizden alınan geri dönütler, atölyenin amacına hizmet etmekte olduğu, mesleki motivasyon ve iş doyumları ile öğretmenler arası iletişim ve işbirliğini artırdığı, stres yönetimine katkı sağladığı yönündedir

Öğretmen Uğraşı Atölyesi’nde şu anda "takı tasarım", "örgü", "resim", "ahşap boyama", bitki/çiçek bakım", "puzzle", "zeka oyunları", "kitap okuma", "kağıt-keçe sanatları", “bulmaca” köşeleri mevcuttur. Öğretmenlerin talepleri doğrultusunda, etkinlikleri çeşitlendirilmeye açık dinamik bir projedir. 

Öğretmenlerin talepleri halinde atölyede, öğretmenlere yönelik "stres yönetimi" ile ilgili grup rehberliği yapılması planlanmaktadır."

Editör: Mustafa YILDIRIM