Sosyal medya akışınızda sık sık sansasyonel haberler okuyor ve araştırma yaptığınızda bunun sahte olduğunu mu buluyorsunuz? Birçoğu çağın bilgi çağı olduğunu düşünüyor. Ancak, bu sadece yarı gerçektir. Gerçek şu ki, bilgi ve yanlış bilgilendirme çağıdır.
Bu dijital çağda, insanlar sahte haberler ve yalanlarla bombardımana tutuluyor. Bazen bu yalanlar kasıtlı olarak yayılıyor ve bazen de çoğu kişi bir bilgiyi yanlış anlıyor ve doğrulamadan yayıyor. Ancak her iki durumda da yalanlar daha hızlı yayılır vesıkıntılı insanlar.
Meşhur Bir Yanlış Bilgi Vakası ve Sonuçları
Birkaç yıl önce dünya, COVID-19'un yayılması ve aşısıyla ilgili birçok komplo teorisine tanık oldu. Bu teorilere inanan pek çok insan aşı olmayı reddetti vetahrip edilmiş başkalarının özellikleri. Ve zamanla insanlar bunun yanlış bilgilendirmeden başka bir şey olmadığını anladılar. Ancak o zamandan beri hasar verildi.
Yani, insanlar gerekirçevrimiçi okudukları bazı haberlere yalnızca bir kez inanırlar güvenilir ve tarafsız kaynaklardan alıyorlar veya gerçekliğini kendileri araştırıyorlar. Aksi halde propaganda tuzağına düşebilirler.
İnternetteki yalan haber ve yanlış bilgilendirmeden kaçınmak istiyorsanız bu yazı tam size göre. Bu makale, internetteki yanlış bilgileri tespit etmek için birkaç ipucu paylaşacaktır.
Yanlış Bilgileri Tespit Etmek İçin İpuçları
Propaganda yayıcıları yalanları yaymak için farklı yollar kullandıklarından, insanların yalanlarla mücadele etmek için de birçok yolu vardır.
İşte bunlardan birkaçı:
1. Sahte Fotoğraflara Dikkat Edin
Birçok sahte haber dağıtıcısı, iddialarını desteklemek ve doğrulamak için fotoğrafları ve dijital görüntüleri de kullanır. Çoğu zaman başka kaynaklardan resimler seçip bunları kullanarak yalanlar yayıyorlar. Genellikle, bazı medya kanallarının ve tanınmış politikacıların yalanları yaymak için görselleri kullandığı üçüncü dünya ülkelerinde olur.
Yanlış bilgileri tespit etmek için, bu fotoğrafları modern çağın teknolojisini kullanarak tersten resim arama kontrol etmelisiniz. Ters gorsel arama tekniği, herhangi bir fotoğrafın arkasındaki orijinal hikayeyi öğrenmenize yardımcı olabilir.
Bu amaçla bir fotoğraf indirin, bir görsel arama motoru ve fotoğrafı oraya yükleyin. Birkaç dakika içinde, söz konusu resmin daha önce nerede yayınlandığını ve arkasındaki gerçek hikayeyi öğrenebileceksiniz. Bu inanılmaz araç, propagandacıların tuzağına düşmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.
2. Her Bilgi Parçasına Şüpheci Gözlerle Bakın
Yalan haber bombardımanına tutulduğunuz bir dönemde, her bilgiye şüpheyle bakmalı ve hemen inanmamalısınız. Genellikle, bazı kişiler ziyaretçilerden ve reklamlardan gelir elde eden haber siteleri oluşturmuştur.
Web sitelerine ne kadar çok ziyaretçi gelirse, o kadar fazla gelir elde ederler. Böylece, ziyaretçileri çekmek için göz alıcı ve tıklama tuzağına düşüren başlıklar oluştururlar.
Çoğu zaman, haberlerinin gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Bu nedenle, platformlarından bir haber okuduğunuzda, onları şüpheci bir gözle izlemelisiniz.
Aksi halde asılsız haber ile gerçek haber arasındaki farkı anlayamazsınız.
3. Kaynakları Kontrol Edin
Kaynakları kontrol etmek, sahte haberleri veya bilgileri tespit etmenin en iyi yoludur. Genellikle, insanlargerek gerçek bilgi kaynaklarını kontrol edin. Bunun yerine, çevrimiçi okudukları her kelimeye inanıyorlar. Onlarla ilgili en büyük sorun bu.
Netizenler gerekirfark etmek her kişinin, gazetecinin, web sitesinin veya haber ajansının güvenilir olmadığını. Bazıları şirketlerin ve siyasi partilerin sözcülüğünü yapıyor ve diğerlerinin kişisel çıkarları var.teşvik edici yanlış bilgi yayıyorlar.
İnsanların gerçek kaynaklar, fırsatçılar ve propagandacılar arasında ayrım yapması gerekiyor. Aksi halde sürekli onların hikayelerine inanırlar ve sahte gerçeklere inanırlar. Ayırt ettikten sonra, ancak itibarı büyük olan kaynaklara iman etmelidirler.
4. Haberleri Çeşitli Kaynaklardan Doğrulayın
Bir yerden bir bilgi alırsanız,bekle hemen inan ve başkalarına yay. Bunun yerine, güvenilir kaynaklardan doğrulamalı ve sonra karar vermelisiniz. Bilgileri birden çok kaynaktan doğrulamazsanız,yapamaz olmak gerçeği ortaya çıkarmak için.
Aynı hikayeyi aynı açıdan anlatan birden fazla platform görürseniz, buna inanmalısınız. Ancak öte yandan, başka kimse bildirmiyorsa veya başkaları başka bir şekilde bildiriyorsa, bilginizi şu amaçlarla kullanmalısınız:analiz etmek kim haklı.
5. Önyargı Platformlarına İnanmayın
Birçok dijital ve geleneksel medya platformu önyargılıdır ve hikayelerin ve bilgilerin yalnızca bir tarafını bildirir. Yarı doğruları söylemeleriyle ünlüdürler. Dolayısıyla farklı taktikler kullanarak yanlış gerçeklere güvenirler. Bilgiye dayalı bir karar vermek için, doğruyu söyleseler bile bu önyargılı platformlara güvenmekten kaçınmak her zaman önemlidir.
BTeğer yardımcı olurher zaman doğruyu söyleyen tarafsız kaynaklardan bilgi toplayın. Bu şekilde yanlış bilgilendirmeden kaçınabilirsiniz.