Optik camlarda ‘daha fazla görüş konforu ve dayanıklılık’ için önemli olan camın üzerine uygulanan kaplamalardır. Bu sayede kullanıcıyı en mükemmel görüşe ulaştırır. Doğru reçete değerlerine sahip olan optik camlarınız size mükemmel görüş kalitesini sağlamak için yeterli olmayabilir; bunu daha etkin ve sürekli hale getirmek kaliteli bir kaplamanın işidir. Hoya Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra, net görüşümüzü destekleyen kaplamaları seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıralıyor.
Optik camlar, gözlerimizde meydana gelen kırma kusurlarını düzeltmek için üretilmektedir. Kırma kusuru haricinde net görüşü engelleyen diğer faktörleri de ortadan kaldırmak gerekir. Camlar üzerinde oluşan kir, leke, toz gibi maddeler ve en önemlisi ışığın yansıması, bu faktörler arasında sayılabilir. Gözümüze yeterli ışık girmezse görüşümüz olumsuz şekilde etkilenir. Optik cama yapılan kaplamaların sebebi, net görüşü etkileyen faktörleri ortadan kaldırarak görüş kalitemizi artırmaktır. Farklı elementlerden oluşan katmanların camın üzerine kaplanması ile kaliteli bir kaplama elde edilir. Kaplama camın üzerinde kalınlığı mikronla ölçülen katmandan oluşan bir olgudur. Bu katmanlar camın üzerine gelen suyun camın üzerinden akıp geçmesini, leke tutmamasını ve oluşan lekelerin kolayca temizlenebilmesini ve nihayetinde görüşümüzü engellememesini sağlar. Camın yüzeyini nötr yaparak tozların cam üzerinde tutunmasını engeller ve net görüşümüzü destekler. Camı temizlerken kaplama sayesinde tozların camı çizmesini engellemiş oluruz.
Anti-refle kaplama ile daha uzun süre kusursuz görüş
Net ve kusursuz görüş için en önemli konulardan biri de yansımadır. Kaplamalar, gözümüze gelen ışınların cama çarpıp yansımadan gözümüze girmesini ve net görüşü elde etmemizi sağlar. Bu yüzden kaplamaya sektörde ‘anti-refle’ yani ‘yansıma önleyen’ denilir. Kaplamaların net görüşe olan katkısının uluslararası testlerle ölçüldüğünün altını çizen Hoya Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra, ‘kaplamanın kalitesinin ne durumda olduğunu ışık geçirgenliğini ölçerek tespit edebiliriz. Genellikle yüksek teknoloji ile yapılan kaplamalar ilk yapıldığında %98-99 aralığında ışık geçirgenliği, %1-1,5 aralığında da yansıma özelliğine sahiptir. İki yılın sonunda da %2-3 civarında performansı düşer, %96’nın üzerinde performans sergilemeye devam eder. Diğer kaplamalar ilk kullanılmaya başlandığı gün bu rakamlara benzer özellikler gösterseler dahi 2 yılın sonunda %60’lara kadar performansları düşer. %40 civarında performans kaybına neden olurlar. Bu da net görüşü çok fazla etkiler. Baktığımızda lekeler çizikler belli olur, yansıması da artar. Böylelikle sadece bizim kırma kusurumuzu düzeltir ancak net görüşümüzü desteklemez. Dünya üzerinde optik sektöründe kaplamalar için kullanım ömrü 2 yıl olarak kabul edilmiştir. Tüm firmalar bu sebeple 2 yıl garanti vermektedirler. Sadece Hoya’nın High-Vision LongLife (HVLL) kaplaması 3 yıl benzer performansı gösterebildiğinden dolayı, dünya üzerinde 3 yıl garanti veren tek ödüllü kaplamadır.’ diyor.
Dijital cihazlara maruz kalıyorsanız: BlueControl kaplama
Görüş teknolojileri alanında özellikle dijitalleşmenin artması ile birlikte optik pazarında farklı gereksinimler ortaya çıktığına değinen Hoya Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra, özellikle son dönemde dijital cihaz kullanımına bağlı semptomları en aza indiren BlueControl kaplamanın önem kazandığının altını çiziyor. Kayra, ‘mavi ışık yayan dijital cihazlarla çok fazla vakit geçiriliyorsa özellikle kullanıcıların BlueControl kaplamayı tercih etmesi uygun olur. Bu zararlı mavi ışıklar özellikle göze dik gelmesi durumunda gözün arka kısmına kadar ulaşır ve retinada deformasyona sebebiyet verir. Bu da uzun süreli maruz kalınması halinde körlüğe ve sarı nokta hastalığına kadar gidebilir. Günümüzde dijital ortamlara yoğun maruz kalanlar için BlueControl kaplamayı biz Hoya olarak öneriyoruz.’ diyor.
UV Control önemli, camın her yüzeyinde kaplama olmasına dikkat edilmeli!
Kaplamanın UV ışınlarının gözümüze girmesini tek başına engellemesinin mümkün olmadığına değinen Hakan Kayra, kullanılan camın inceltilme oranının yapılacak olan kaplamayla birleştiğinde önem kazandığını belirtiyor. Kayra, ‘UV ışınları sadece karşıdan gözümüze girmez, yandan ve arkadan da gözümüze gelebilir. O nedenle optik camın hem dış hem de içten kaplanması gerekir ve cam satın alınırken sorgulanmalıdır. Yandan ve arkadan gelen ışınlar da önden gelenler kadar tehlikelidir, gözümüze ve göz etrafındaki hassas yapıya zarar verir. Katarakta neden olmasının yanı sıra cilde de olumsuz etkisi vardır. Bunların son kullanıcı tarafından sorgulanması ve talep edilmesi önemlidir.’ diyor.
Peki kaplama camın ömrünü uzatır mı?
Hoya Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra, cam ömrü ve kaplama ile ilgili olarak ‘camın ömrü diye bir şey yoktur, çünkü camın ömrü bizim kırma kusurumuzun ömrü ile doğru orantılıdır. Kullanmaya başladıktan 6 ay sonra eğer reçete değerleriniz değişmişse eski camınız kırma kusurunuzla doğru orantılı olarak geçersiz olmuştur. Numara değişmiyor ve kullanan kişi de gözlüğünü kullanım koşullarına uygun kullanıyor ise 3 yıl High-Vision LongLife kaplama ile rahatlıkla kullanabilir.’ diyor.