Oto kiralama yapmadan önce bilmeniz gerekenler doğru şekilde oto kiralama işlemi yapmak için oldukça önemlidir. Seçilen doğru firma, aracın yakıt durumunun kontrolü, ödemenin hangi şekilde ve ne kadar yapılacağını önceden öğrenmek gibi temel bilgilerin genel itibariyle bilinmesi araç kiralamada her yönden avantaj sağlar. Aracı teslim almadan önce herhangi bir yerinde aksaklık olup olmadığını kontrol etmek sonradan oluşacak problemlerin önüne geçer. Tatil öncesi otel rezervasyonu yaparken gösterdiğiniz özeni araba kiralarken de yapmalısınız.

Oto kiralama, konaklama, havaalanına gidip uçak bileti satın alma gibi işlemlerde kullanılır. Kişi kendi aracını uygun bir otoparka bırakarak havaalanına kiraladığı araç ile gider. Oto kiralama yapmadan önce bilmeniz gerekenler listesi genel hatları ile maddeler halinde aşağıda yer alır.

●     Doğru firmayı araştırıp bulma ve firmanın sunduğu en ideal otomobil ile kiralama yapmak dikkat edilecek bir hususlardandır.

●     Kiralanacak aracın gün sayısı ve günlük ödenecek tutar bedeli, ekstra olarak kilometre başına ödenecek tutar bedeli anlaşmalı firma ile önceden görüşülmesi gerekir.

●     Aracın hangi saatlerde teslim edileceği belirlenip bu saat dolmadan aracı teslim etmek gerekir. Aksi halde araca bir gün daha kiralanma masrafı eklenir.

●     Aracı kiraladıktan sonra yakıt durumunu kontrol etmek gerekir. Kiralık araç teslim edilirken depo hangi doluluktaysa aynı şekilde teslim edilir.

●     Araç sigortalı kaskolu ve muayenesinin tam olması gerekir. Kişinin başına gelecek olası kazalarda kasko ve sigorta devreye girer.

●     Aracın muayenesinin tam olması gereklidir. Trafik çevirmelerinde herhangi bir sorun olmaması için bu çok önemli bir husustur.

●     Kiralanacak aracın yolculuk yapacak kişi sayısına yeterli şekilde olması gerekir.

●     Günlük kilometre sınırı vardır. Bu sınırın üzerine çıkıldığı zamanlarda ekstra bir tutar ödemek gerekir. Bu durum bazı araç kiralama firmalarında geçerlidir.

●     Aracı teslim aldıktan sonra yolculuk esnasında trafik kurallarına uymak gerekir. Aksi halde kişi bütün yaptığı trafik cezalarını araç adına kendi öder.

Yukarıda bahsi geçen hususlara dikkat ederek sakin bir yolculuk yapmak mümkündür. Oto kiralama yapılırken bütün gerekli prosedürlere dikkat etmek gerekir. Yapılan sözleşmelerde herhangi bir aksaklığın yaşanmaması adına sözleşmeleri eksiksiz şekilde yapılması gerekir. Araç kiralama tatil dönemlerinde ve iş programlarında sıklıkla kullanılan bir ihtiyaçtır. Ulaşım araçlarını yorulmak ve taksilere çok fazla para vermek yerine araç kiralama diğer adı ile oto kiralama hem konforlu hem de daha iyi bir hizmettir. Şehirlerde hemen hemen her yerde oto kiralama firmaları bulunur.

Kiralama firmalarına internetten de bulmak mümkündür. Kişi kendine uygun aracı seçip en uygun fiyatlarla kaliteli hizmet almak için kendine belirlediği en uygun firma ile anlaşma yapması gerekir. Çok fiyatlı olan bir oto kiralama firması çok kaliteli ve iyi hizmet veren bir firma olduğu anlamına gelmediğinden bu konu ile ilgili uygun fiyatlar sunan avantajlı firmaları kaçırmamak gerekir.

Araç Kiralarken Ne İstenir?

Araç kiralarken ne istenir sorusuna cevap olarak konuya genel bir giriş ile başlamak daha uygun olur. Araç kiralama yapılırken kart limitinin yeterli olması büyük önem taşır. Herhangi bir problemin yaşanmamış olması için kart limitini yeterli olması gerekir. Ayrıca diğer ödeme yöntemlerini de araç kiralama firmasına danışmak ödeme kolaylığı sağlar. Bunların dışında kimlik ya da pasaport ikametgah belgesi imza beyannamesi ve kişinin adına kayıtlı bir fatura araç kiralarken gerekli olan belgelerdir.

Erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak araç kiralama tutarını en aza indirmek mümkündür. Pek çok araç kiralama firması müşterilerinin dikkatini çekmek için avantajlı fiyat imkanı sunar.

Araç kiralarken geçerli olan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek gerekir. Tatil yapılacak tarihlerin ve iş toplantıların tarihi belli olduğunda mevcut bir avantajlı fırsat varsa değerlendirmek gerekir. Resmi tatillerde birkaç gün öncesinden yoğunluk olmaması adına erken rezervasyon yapmak da araç kiralama avantajları sunar.

Kiralık araçlar uzun yol ya da şehir içi için ihtiyaç halinde kullanılan araçlardır. Kiralık araç olduğu için düzenli şekilde bakımlarının yapılması oldukça önemlidir. Kendi aracı gibi kiralık derecede aynı şekilde özenli kullanması gerekir. Bu hususta dikkat edilecek ve avantaj niteliğinde olan 3 yaşından büyük araçları kiralamamak gerekir.

Yolda kalma teknik sorun ve diğer zorlayıcı durumların yaşanmaması için 3 yaş kuralına dikkat etmek gerekir. Sıfıra yakın yada 1 ila 2 yaşında olan araçlar hem güvenli hem de daha konforlu seyahat etme imkanı sunar.

Sigortalı ve kaskolu olan araçlar tercih edilirse sonradan yaşanacak problemler önlenmiş olur. Burası yatırılmayan ya da yenilenmeyen araçlar kaza esnasında büyük bedeller ödetebilir. Araç kira sözleşmelerinde her bir maddeyi düzgün ve güzel şekilde okumak gerekir. Araç kiralama sözleşmelerinde genel olarak firmanın kişiden beklentileri ve araç teslimatına ilişkin birtakım maddeler bulunur. Bu maddelere dikkatli şekilde okumak kişinin haklarına ve dikkat etmesi gereken noktalara daha hakim olmasına imkan sağlar. Oto kiralama acentesinde evrak işleri bittikten sonra firma yetkilisi aracı kişiye teslim eder. Aracı teslim almadan önce yapması gereken araçla ilgili bütün gözle görülür noktaları ele alması gerekir. Aracın etrafında gezerek önemli bir çarpık veya göçük olup olmadığını tespit etmesi gerekir. Tüm kapıların bagajın ve motor kaputunu açarak kapıların mekanizmasında sorun olup olmadığını teyit etmesi gerekir.

Editör: Mustafa YILDIRIM