Genişletilmiş İl Divan toplantısında konuşan SP İl Başkanı ve GİK üyesi Fesih Bingöl, asgari ücret, üçüncü köprünün satışı, zamlar, beyin göçü ve bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Hükümet yetkilileri tarafından açıklanan 2 bin 324 liralık asgari ücrete tepki gösteren Bingöl, bu rakamla geçinmenin mümkün olmadığnı belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Saadet Partisi olarak çalışan ve üreten insanlarımızın ülkemiz için değerli olduğunu, insan haysiyet ve onuruna yakışan bir yaşam sürdürebilmeleri için yoksulluk sınırına yakın bir ücret almalarının ve buna yönelik çalışmalarının yapılması ve bunun da 5 ile 7 yıl içerisinde yapılacak düzenli artışlarla mümkün olabileceğini iddia ediyoruz. Ülkemizde ciddi bir ekonomik krizin olduğunu en azından işveren yükünün azaltılarak 2020 yılı için asgari ücretin vergilerden belirli oranda muaf olması işverenlerin devlete ödediğinden yaklaşık 00- 750 TL’nin direk işçiye verilmesi halinde çalışanın cebine 3000 TL geçmesi mümkün olacaktır.  Faize ve israfa kaynak bulanlar vatandaşına bunu vermekten kaçınmaktadırlar.” 

Türkiye’de paranın teknolojiye harcanmadığını kaydeden SP İL Başkanı ve GİK üyesi Fesih Bingöl konuşmasında şunları söyledi:

" Kanala ve köprüye para harcanıyor. Yani ölü yatırıma! Biz bütün gücümüzü bu sosyal yatırımlardan, gösterişe dönük yatırımlardan sanayi ve tarıma aktarmaya karar verirsek Türkiye ayağa kalkmaya başlar.

Bu iktidar bu gidişatını değiştirmediği müddetçe ülkenin problemlerini çözmesi kesinlikle mümkün değil. Bizim insanımıza güvenilse ve gerekli kaynak ayrılsa inanıyorum ki 2 sene sonra Türkiye’de araba üretilir. Biz her konuda yerli üretimi en önemli mesele olarak görüyoruz. Biz her ne olursa olsun yine de ümit var olmak istiyoruz. Yerli otomobil ve yerli üretim konusunu her zaman arzu ettik ve başarı ile sonuçlanmasını temenni ediyoruz.

Bu iktidarın en başarılı olduğu konu rakamlarla oynamadır. Rakamlarla öyle bir oynuyor ki herkesi uyutabiliyor. Tabi bu konuda uyumayanlar da var da sesleri çıkmıyor. Şimdi bütçe yapılıyor tabi önümüzdeki ücretlere yapılacak zamlarla vergilere yapılacak zamlar aynı kefeye konmuyor. Ücretlerde memurlara ne verildi %4+4, daha fazlasını veremeyiz dediler. Maliye Bakanlığı tebliğinde yeniden değerleme oranı %22,58 olarak belirleniyor. Pasaport harçları, trafik cezaları, yurt dışından gelen cep telefonu vergileri bu rakama göre belirlenecek. Bir tek motorlu taşıt vergisi hariç, o %12’de kalacakmış. İktidar ayar verdiği enflasyon rakamları üzerinden işçiye, memura zam verirken, bu rakam üzerinden yaptığı vergi zamları içinde bulunduğumuz tablonun acı gerçeğidir.

Son olarak dış politikada yaşadığımız hadiselere değinmek istiyorum.

Daha öncede dile getirdik bugün tekrar hatırlatmak istiyorum İdlip’te büyük bir kriz yaşanmaktadır.

Çatışmalar şiddetini arttırmış, Türkiye’ye doğru yeni bir göç dalgası başlamış bulunmaktadır. Bu konuyu hassasiyetle takip ediyor meselenin kan dökülmeden barış içerisinde çözülebilmesini temenni ediyorum. Bir diğer konu ise Libya’da yaşanan süreç aynı şekilde burada da akan kanın durması en büyük temennimizdir.

Irak’ta yaşanan gelişmeleri de yakinen takip etmekteyiz. ABD’nin Irak konusunda ortaya koyduğu tavırdan da muhakkak ders alınmalı, dış politikada ABD’ye güvenilmeyeceği anlaşılmalıdır.

Bölgede krizin devam etmesi durumunda ABD’nin Kerkük’te ki petrol bölgelerini koruma altına alması nihai olarak BOP’un bir parçasıdır.

Ne yazık ki İslam dünyası darmadağın olmuştur. İslam dünyasının dört bir yanında kan ve gözyaşı akmaktadır. Bu yaşanan dramı durduracak tek bir çözüm yolu vardır o da aklıselimdir."

Editör: TE Bilişim