Ürün koruma

Günlük yaşantıda mağazacılık sektörünün en ciddi kayıpları arasında ürün gelmektedir. Bu yüzden bu tür kayıpları engellemek amaçlı ürün koruma sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem sayesinde ürün güvenliği geniş çaplı bir şekilde alınmakta ve mağazaya yönelen müşteri potansiyelini arttırmaktadır. Genellikle mağazacılık alanında işyerlerinin sık karşılaştığı durumlardan bir tanesi de hırsızlık vakaları sonucunda istenmeyen ürün kayıplarının yaşanmasıdır. Bu sebepten dolayı hırsızlar tarafından ürünlerin çalınmasını durdurmak amaçlı sisteme ihtiyaç oldukça fazlalaşmıştır.Ürün korumasistemi mağaza içi ve dışı alanlarda yerleştirilerek mağazanın güvenlini geniş safhalarda tutmaktadır. Süregelen hırsızlık sorunları mağaza sahiplerinin bütçelerini aşağıya çektikleri için bu sistem sayesinde artık bu tür sorunlardan kurtulmak mümkündür. Akusto manyetik, ürün koruma antenleri, etiketin takılacağı aparatlar ile sistem en iyi şekilde çalışmaktadır. Ürünler üzerine takılan antenler sonucunda kapıdan çıkışların ardından sesli ve ışıklı bir şekilde bildirim yapmaktadır. Böylelikle mağazacılık alanında çok sık rastlanan kayıplarında engellenmesi bu sistem sayesinde gerçekleşmiş olur.

Koruma alarm etiketiyle mağaza sahipleri ürünlerinin herhangi bir kayıplara sebebiyet vermesini durdurmak amaçlı takip etmek zorunda kalmadan uyarılar ile haberdar olmaktadır. Alınan ürünler kasada etiketlerin çıkarılması sayesinde uyarılmalar kesilir ve güvenli alışverişler sağlanır. Stoklarınızın daimi korumalığını gerçekleştirmek, hırsızlık olaylarının önüne geçmek, işyerlerinin karlarında belirli oranlarda artış sağlamak, zararları önlemek, müşteri memnuniyeti ve ziyaretçi sayısını arttırmak gibi pek çok konularda bir fayda sağladığını söylemek mümkündür.

Özellikle büyük alışveriş mağazalarında güvenlik konusunun aşamalı ve birden fazla uygulamaya dayalı olması son derece önemlidir. Bunun en büyük nedeni ise, gerek mağaza içlerinde işletmelerin, gerekse de genel olarak merkez içerisinde dolaşan insanların can ve mal güvenliklerinin başarıyla korunabilmesidir. İşte, bu amaçla oluşturulmuş olan mağaza güvenlik sistemleriüç farklı aşamada ele alınabilir ve bu üç aşamanın birbiriyle olan uyumu, güvenlik sisteminin başarısında etkili olabilmektedir. Bu aşamaları ele almak istersek;

Alarm sökücü

Mağaza içi ürünlerin güvenliği: Modern mağazacılık alanında artık güvenlik sistemlerinin etkili ve müşterilerin alışveriş faaliyetlerini kısıtlamayan özelliklerde olması amaçlanmaktadır. Bu sebeple ürün güvenlik sistemleri farklı yapıda etiket sistemleri ile sağlanmaktadır. Ürünlerin üzerine yerleştirilen bu güvenlik etiketleri, radyo frekansına duyarlı ya da akusto sistemine dayalı olabilmektedir. Yalnızca mağaza çalışanları tarafından etkisiz hale getirilen ve sensörlü kapılardan (anten sistemi ile iletişim sağlanır) geçirildiğinde uyarı veren bu sistemler, hem yüksek güvenlik imkânı sunar, hem de alışveriş işlemleri sırasında sorun çıkartmaz.Mağaza genel güvenliği: alarm sökücü alanında, mağazaların sürekli ve etkin bir şekilde korunmasını sağlayan bu sistemler, temel olarak termal ısıya duyarlı ve kızılötesi sistem temelli çalışan kameralar ile çalışmaktadır. Farklı görüntü çözünürlüklerine sahip olan bu kamera sistemleri, uzaktan yönetime olanak sağlamakta, toplanan görüntüler sürekli olarak sabit disklere kayıt edilmektedir. Böylece mağaza içi hırsızlık durumlarında, gerekse de müşterilerin yaşayabileceği çeşitli mağduriyetlerde, yüksek güvenlik ortamı oluşturmaktadırlar.Genel Güvenlik: Mağaza güvenlikkonusunda son ve kapsayıcı aşama ise, genel güvenlik önlemleridir. Kapı ve el dedektörleri, turnike sistemleri ve kamera sistemleri ile kurulan bu sistemler, mağaza içi güvenlik sistemleri ile koordineli bir şekilde çalışabilmekte ve güvenlik kapasitesini en üst düzeye çıkarabilmektedir.

Plaka okuma sistemi

Bağlı bulunduğu kameranın görüş açısından geçen araçları algılayarak, algıladığı her bir aracın plakası ile birlikte aracın türünü, marka/model, hangi renkte olduğunu tespit etmektedir.
Araç algılama, plaka tanıma, tip/marka tanıma, renk saptama işlevlerini tek bir kamera ile yapmakta olup, ek bir kamera veya donanım gerektirmez. Görüş açısından geçen araçları en az %95 oranında algılamaktadır. Araçların otoparka giriş-çıkışının kontrolünü sağlayarak, otoparkta kalış sürelerinin belirlenen tarife üzerinden ücretlendirilmesive işlevini sağlayabilmektedir. Otomatik Nakit/Kredi Kartı Ödeme istasyonları ve Bilet Verme Makinası ile entegre çalışıp, bilet alacak araçların plakalarının otomatik olarak park biletlerinin üzerine yazma işlevini sağlayabilmektedir.

Otopark, site, nizamiye ve buna benzer kontrollü geçiş noktalarının giriş ve çıkışlarında insan gücünü hafifletmek, kolay, hızlı, güvenli giriş ve çıkışlarını sağlamak. Plaka okuma sistemi faydaları; Giriş kartları ve bariyer kumandası kullanma zorunluluğunuz ortadan kalkar. Bariyer açma işlemi otomatik yapıldığı için giriş ve çıkışlardaki bekleme süreniz azalır. Giriş ve çıkışlardaki araç yoğunluğu, dolayısıyla trafik yoğunluğu minimuma iner. İçeri alınmış misafir ve yabancı araçları anında tespit edebilirsiniz İstediğiniz tarih ve zamana göre detaylı raporları, araçların fotoğraflarıyla birlikte görebilirsiniz. Raporları istenilen mail adreslerine otomatik olarak gönderebilirsiniz. Otoparklarda yaşanan park yeri problemleri ve bariyer kontrolü için harcanan gereksiz iş gücü, plakaları otomatik olarak tanıyan ve yalnızca izin verilmiş plakalara bariyeri açan, kameralı otopark plaka tanıma sistemine geçişe neden olmuştur.

Editör: Mustafa YILDIRIM