TMMOB  Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi’nden yapılan açıklamada Planlı Alanlar Yönetmeliği 57. Madde değişiklik önerisi taslağının Mimarlık meslek disiplini adına kabul edilemez bir öneri olduğu belirtildi. Açıklama şöyle; “      

Mimarlık mesleği barınma ihtiyacı ortaya çıktığı andan itibaren yaşam alanlarını, yaşam standartlarını ve şartlarını kısacası yaşamı tasarlamaktadır. Yaşamı, yaşanabilir mekanları tasarlayan mimarlık mesleği içi, dışı ve çevresi ile bir bütündür.
     

Yapılmak istenen mevzuat değişikliği mimarlık mesleğinin içini boşaltıp mesleğin “iç mi?”, ”dış mı?” ayrımına temel oluşturacak niteliktedir.
    

Mimarlık mesleği tektir, içi, dışı, çevresi ayrı düşünülemez bir bütündür. Kaldı ki Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser kabul edilen ve tüm hakları mimari proje müellifinde olan bir yapının projesinin iç düzenlemesi için başka bir meslek dalına yetki sağlanmaya çalışılması kanuna da aykırı nitelik taşımaktadır.
    

Yapılmak istenen mevzuat değişikliği kabul edilemez nitelikte olup, mevzuat anlamında mesleğimiz adına yapılması gerekli ilk ve tek şey Mimarlık Meslek Kanununu yürürlüğe sokmaktır.

Oda- Üye birlikteliğiyle, Daha iyi bir geleceğe ulaşmak için; Sen de Önce Mimarlık de! Mesleğine Sahip Çık!”

 

Editör: Mustafa YILDIRIM