İyilik Hikayeleri: Nazan Naz İyilik Hikayeleri: Nazan Naz

Haber: Seray Şahin

İletişim Sohbetleri etkinliği, Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi, Gazetecilik Bölümü Topaltı Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte, Prof. Dr. Ömer Özer; “Üç Büyüğün Röportajlarının Karşılaştırmalı Değerlendirmesi: Suat Derviş, Cemal Refik ve Sait Faik Abasıyanık” başlıklı konuşmasını yaptı. Etkinliğe; Anadolu Üniversitesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İncilay Cangöz, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

ÜÇ BÜYÜK YAZAR DA ALT SINIFLARIN SORUNLARINA ODAKLANDI

Etkinlikte röportaja dair araştırmalarına yer veren Prof. Dr. Ömer Özer; Suat Derviş, Cemal Refik ve Sait Faik Abasıyanık’ın Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra ilk röportaj yazarları olarak dönemin röportajlarının çözümlemeleri ve röportajın ne olduğuna ilişkin fikir verebileceklerini düşündüğünü aktararak, araştırmasının amacından bahsetti. Suat Derviş’in Çöken İstanbul, Cemal Refik’in Mahkeme Röportajları ve Sait Faik Abasıyanık’ın Mahkeme Kapısı kitaplarına dayalı olan araştırma Cemal Refik ve Sait Faik’in mahkeme röportajları karşılaştırması ve farklı konularda yazan Suat Derviş’in çalışmalarının karşılaştırmasından oluşuyor. Prof. Dr. Özer araştırma yöntemlerinde üç büyük yazarın yaşamlarını karşılaştırırken bunun eserlerine nasıl yansıdığını ve röportajların genel özelliklerine odaklandığını ifade etti. Hem Osmanlı Devleti döneminde hem de Türkiye Cumhuriyeti döneminde yaşayan Suat Derviş, Sait Faik Abasıyanık ve Cemal Refik’in eserlerinde sınıfsal farklılıklara odaklandığını dile getiren Özer, bu üç yazarın da röportaj eserlerinde alt sınıfların sorunlarına odaklandıklarını “Sorun odaklı röportajlar yaparak görgü tanıklığı gazeteciliği yapan yazarlar, alt sınıfların çektiği çileleri anlatırlar” cümleleriyle anlattı.

SORULARIN YANITLANMASIYLA SON BULDU

Prof. Dr. Özer yazarların metinlerinden verdiği örneklerle röportaj incelemelerini yaparak anlatımını sonlandırdı. Etkinlik sonunda akademisyenlerin ve öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından, Anadolu Üniversitesi, Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İncilay Cangöz’ün Prof. Dr. Ömer Özer’e Teşekkür Belgesi’ni sunmasıyla son buldu.

Editör: şenay Yıldırım