VİDEO HABERİN SONUNDA
KADİR ÇETİN 
ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 14 Mayıs akşamı kentte, Manisa’nın Soma ilçesindeki olayları protesto gösterisi sırasında çıkan olaylarla alakalı basın toplantısı düzenledi. 
İl Emniyet Müdürlüğü Brifing Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Tuna, milletçe büyük bir acıyı yaşadığımız ve bu acıların bir an önce hafiflemesi için el birliğiyle, gönül birliği ettiğimiz ortamda maalesef bunu istismar eden grupların ortaya çıktığını söyledi. Tuna, “Başta demokratik hak ve tepki noktasında ortaya çıkan bir grubun içerisine yerleşerek gruplar olayı provoke etmeye ve ülkenin kamu düzenini bozmaya, kaos çıkarmaya, toplumu huzursuz etmeye ve insanları karşı karşıya getirmeye yönelik eylemlerini yapmaya çalışıyor bu tarz olan hadiseleri fırsat bilerek” dedi.

“TEPKİ GÖSTEREN VATANDAŞLARIMIZA SALDIRILMIŞ VE 4 VATANDAŞIMIZ DARP EDİLMİŞTİR”
Tuna, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesindeki vahim maden ocağı kazasını protesto etmek isteyen yaklaşık 3 bin kişilik grubun, saat 19.00 sıralarında Espark Alışveriş Merkezi önünde toplandığını hatırlattı.
Burada yapılan basın açıklaması ve oturma eyleminden sonra, demokratik yollarla tepkisini gösteren sendikaların oluşturduğu büyük bir grubun dağıldığına dikkat çeken Tuna, “Geriye kalan 600-700 civarında radikal grup bu saatten sonra Üniversite Caddesi ve Seylap Caddesi istikametine doğru yürüyüşe geçmiş, eylem yapan gruba vatandaşların tepki göstermesi üzerine, tepki gösteren vatandaşlarımıza saldırmış ve 4 vatandaşımız darp edilmiştir. Darp edilen 1 vatandaşımızın hayati tehlikesi mevcuttur. Şu anda herhalde tehlike ortadan kalktı. Vatandaşlarımıza öncelikle, 'Geçmiş olsun' diyorum” diye konuştu.

“OLAY MAHALLİNDE BULUNAN BANKA ŞUBESİ VE İŞ YERLERİNE ZARAR VERMEYE BAŞLADIKLARINDA TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE EDİLDİ”
300 kişilik bir grubun AK Parti il binasına yürüdüğünü ve bu gruba polisin müdahale ettiğini anlatan Tuna, “Daha sonra bunların içerisindeki 300 kişilik grup, AK Parti İl Başkanlığı önüne yürüyüşe geçmiş. Grupta bulunan yüzü maskeli şahıslar polise havai fişek, şişe ve taşla saldırmışlar, yola barikat kurarak ateşe vermişlerdir. Polisin 45 dakikalık, 'Yasa dışı eyleme son verin' çağrısına uymayan grup, olay mahallinde bulunan banka şubesi ve iş yerlerine zarar vermeye başladıklarında tazyikli suyla müdahale edilmiş. Bu arada gaz ve cop kesinlikle kullanılmamıştır. Ben kolluk güçlerimize metanetli davranışlarından dolayı da teşekkür ediyorum çünkü zaten bu gruplar istiyorlar ki polis daha fazla şiddete başvursun. Bunlar şiddetten beslenen gruplar olduğu için onlar da bunu istismar etsin ama tabii iş belli bir noktaya geldikten sonra da artık çevreye, kamu mallarına, insanların iş yerlerine zarar vermeye başladıktan sonra kesinlikle bir tolerans söz konusu olamaz. Bunu da belirtmek istiyoruz. Yapılan müdahale sonucu grup kaçmaya başlamış ve kaçarken yol güzergahında bulunan banka şubelerine, ATM cihazlarına, belediye otobüs duraklarına, bankalara, çöp kutularına ve iş yerlerine zarar vermişlerdir” diye konuştu.

“GÜVENLİK GÜÇLERİMİZ GEREKEN BÜTÜN HUKUKİ İŞLEMLERİ YAPARAK BUNLARIN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMELERİNİ SAĞLAYACAKTIR”
Vali Tuna, olaylara karışanların adalet önünde hesap vereceğini de aktararak şöyle devam etti:
“Biz bu süreç içerisinde, Soma’da meydana gelen üzücü olayı bahane ederek şiddet ve siyasi eylemlere dönüştüren radikal gruplara karşı Eskişehirli vatandaşlarımızın sağduyulu davranışını takdirle karşılıyoruz. Milletimizin yaşadığı büyük acıyı istismar edip kaos ve terör oluşturmak isteyen gruplara karşı güvenlik güçlerimiz gereken bütün hukuki işlemleri yaparak bunların adalet önünde hesap vermelerini sağlayacaktır. Şu anda arkadaşlarımız çalışıyorlar. Geçmişte olduğu gibi bu olaylarda da toplumsal acılarımızı kaos ve toplumsal kargaşaya çevirmek isteyen gruplara ve terör örgütlerine karşı Eskişehir halkının da sağduyulu tavrını sürdürmesi önem arz etmektedir. Güvenlik güçlerimizin Eskişehir halkının huzuru için, milli birlik ve toplumsal huzurumuza karşı olacak tüm odaklara karşı mücadeleleri devam edecektir.”
Tuna, yapılan eylemin sıradan bir 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Muhalefet Kanunu kapsamında değerlendirilemeyeceğini de ifade ederek, şüpheliler hakkında diğer ilgili kanunlar kapsamında da işlem yapılacağını sözlerine ekledi.
Konuşmasının ardından Vali Tuna, basın mensuplarına o gece yaşanan olayları sinevizyondan izletti.
Editör: TE Bilişim