Retina tabakasının göz küresinin iç yüzeyinden ayrılmasına retina dekolmanı adı verilir. Retina yırtıkları tedavi edilmediği takdirde görme yetisinde azalma durumu söz konusudur. Retina yırtıkları zamanında müdahale ile tedavi edilmelidir.
Retina dekolmanı ciddi bir göz problemidir. Zamanında tedavi edilmezse kalıcı görme kaybı yaşanabilir. Retina dekolmanı ile ilgili belirtileri bilmek ve zamanında hekime muayene olarak hastalığın erken teşhisi ile olası körlük durumu engellenebilir.
Retina Dekolmanı Nedir?
Retina dekolmanı görme yetisini ciddi anlamda tehdit eden bir göz problemidir. Retina dekolmanı retina tabakasının göz küresinden ayrılmasıdır.
Retina tabakası göz duvarından tamamen ayrıldığı zaman görme kaybı yaşanır. Bu nedenle retina dekolmanı mutlaka geciktirilmeden tedavi edilmelidir.
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
Retina dekolmanı belirtileri:
- Göz önünde uçan noktalar görülmesi
- Görüşte azalma
- Göz kırpmaya rağmen geçmeyen göz bulanıklığı
- Görüş alanında siyah ya da gri renkte perde belirmesi
- Gözler açıkken ya da kapalıyken oluşan ışık çakması
Retina dekolmanı rahatsızlığının oluşmasında en büyük etken ilerleyen yaştır. Retinada meydana gelen yırtıklar ile ilgili net bir neden söylemek mümkün değildir. Retina dekolmanı nedenleri arasında genel olarak geçirilen göz ameliyatları, yüksek derecede miyopi, göze alınan darbe ve genetik faktörler söylenebilir.
Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?
Sarı nokta hastalığı diğer adıyla makula dejenerasyonu olarak bilinir.
Bu hastalık genel olarak kalıtımla geçer ve 55 yaş sonrasında, sigara içen kişilerde, yetersiz beslenenlerde sıklıkla görülür. Sarı nokta hastalığı ilerlemesi halinde görme kaybına yol açar. Bu nedenle erkek teşhis ve tedavi son derece önemlidir.
Sarı Nokta Hastalığı Nasıl Gelişir?
Sarı nokta hastalığı yani makula dejenerasyonu makula iyi çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Makula göz arkasında yer alır ve makula sayesinde okuyabiliriz. Makula yeterli çalışmadığında görüş alanında bulanıklık ve karanlıktan şikayet edilir.
Sarı Nokta Hastalığı Neden Olur?
Sarı nokta hastalığı nedenleri arasında genetik faktör ön plandadır.
İlerleyen yaş, güneşe maruz kalma ve hipertansiyon da sarı nokta hastalığı belirtileri arasında yer alır. Sarı nokta hastalığı için erken teşhis ve tedavi büyük önem arz eder. Bu hastalığın teşhisi için düzenli olarak hekime muayene olunması gerekir.
Vitrektomi Ameliyatının Amacı Nedir?
Vitrektomi ameliyatı uygulanmasının birçok nedeni vardır. Bunlar:
- Görme merkezinde kırışıklık
- Retina dekolmanı
- Makulada oluşan delik
- Gözde yaralanma sonucunda yabancı cisim çıkarılması
- Katarakt ameliyatı sonrası
- Katarakt ve diğer göz ameliyatları sonrasında göz içinde enfeksiyon
Vitrektomi ameliyatı sonrasında göze verilen gaz, 2 ila 6 hafta kadar gözde kalır ve bu süreçte görmeyi engeller. Bu gaz zamanla haftadan haftaya azalır ve kendiliğinden çekilir. Sonrasında görme alanı üst yarıdan başlar ve giderek açılır.
Vitrektomi Hangi Göz Hastalıklarında Tercih Edilir?
Vitrektomi ameliyatı genellikle viterus ve bazı retina hastalıklarında göz bebeği ve göz merceğinin arka kısmının etkilendiği hastalıklarda yapılır. Vitrektomi ameliyatı sonrasında göze bir hafta boyunca su değdirilmemeli ve duş alınırken yalnızca boyundan aşağısı yıkanmalıdır.
Ameliyattan sonra göze kesinlikle dokunulmamalıdır. Vitrektomi ameliyatı sonrasında doktorun reçete etmiş olduğu ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Ameliyatı takip eden bir iki haftada gözde oluşan hafif batma ve yanma durumu normaldir.
Eğer şiddetli bir ağrı durumu söz konusu ise muhakkak hekime başvurulmalıdır. Virektomi ameliyatı sonrasında baş pozisyonu önemlidir. Vitrektomi ameliyatı sonrasında hekimden nasıl yatılması gerektiği ve ne kadar zaman ile bu şekilde yatmak gerektiği ile ilgili bilgi alınmalı ve disiplinli bir şekilde uygulanmalıdır.