Özel Gürlife Hastanesi başarılı KBB uzmanlarından Op. Dr. Murat Erdoğan, Rinoplasti uygulaması hakkında bilgi verdi. Uzmanlığını Ankara Üniversitesi’nden alan ve 10 yıldır aktif olarak görevini sürdüren başarılı hekim rinoplasti uygulamasının detaylarını, ameliyat öncesi ve sonrası süreçte dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Estetik burun ameliyatları konusunda okurlarımıza ne gibi tavsiyeleriniz olur, bu konuda bize biraz bilgi verebilir misiniz?

Burun, yüzümüzün tam ortasında bulunan, en fazla göze çarpan organdır ve yüzün karakterini ifade eder. Şekil bozukluğu olan bir burun kişinin estetik görüntüsünü bozar ve kişinin dış görüntüsünde memnuniyetsizliğe sebep olur. Bu rahatsızlık nedeniyle ameliyat olmak isteyen hastalar için de yüze uyumlu hoş bir burun, güzelliğin olmazsa olmazıdır. Burada dikkat ettiğimiz çok önemli bir nokta var, bu da doğal görünümü korumak, yüze uygun, en doğal ve güzel görünümü yakalamaktır.

Ameliyatlarda dikkat ettiğiniz en önemli husus nedir?

Estetik görünümün yanı sıra ameliyatlarda asıl önemli olan bir diğer detay da solunum fonksiyonlarını düzeltmek ve korumaktır. Çoğu zaman tanık olduğumuz aşırı derecede yapay görünen, uç kısmı gereğinden fazla kaldırılmış, üst kısmına aşırı derecede kavis verilmiş, “ben ameliyat oldum” dedirten yapay görünen burunlara karşıyız. Ameliyat öncesinde hasta ile yapılacak karşılıklı görüşme sonrasında hem hastanın istekleri hem de hekimin önerileri değerlendirilir. Hastanın nasıl bir sonuç beklendiği iyice anlaşılmalı ve kendisine bütün detaylar açıklanmalıdır. Böylelikle optimal sonuca birlikte ulaşılır.

Estetik burun ameliyatının hasta için zorlukları var mı?

Estetik burun ameliyatları eskiden çok daha zordu. Ancak şimdi gelişen teknoloji ve yeni teknikler sayesinde hastalar bu süreci daha kolay atlatıyorlar. Biz hastanemizde kapalı burun ameliyatı yaptığımız için öncelikle dışarıdan görünen bir iz ya da kesi olmuyor. Kullanılan silikon yumuşak, tek parça yeni nesil tamponlar da hastayı çok fazla rahatsız etmiyor. Ayrıca alçı yerine kullandığımız splint daha hafif ve küçük bir malzeme. Genel anestezi yapılması ve ağrı için özel tedaviler kullanılması nedeniyle, artık ameliyat sonrası hasta konforu daha yüksek ve ağrısız iyileşme süreci daha hızlıdır.

Burun ameliyatlarında kaç gün hastanede yatmak gerekiyor ve ameliyat sonrasında süreç nasıl işliyor?

Hastayı sadece bir gece gözlem amaçlı yatırıyoruz. Bazen aynı gün akşamı bile taburcu edebiliyoruz. Silikon tamponlar 2 gün kalıyor. Alçı olarak konulan splint 1 hafta kalıyor. Ameliyatın ilk günü buz uygulaması yapmak önemli. Birinci haftadan sonra hasta kontrole geldiğinde buruna gerekirse hafif bir masaj uygulanıyor.

Peki, burun ameliyatı ile sinüzit operasyonu birlikte yapılabilir mi?

Tabii ki gerekli gördüğümüz hastalarda rinoplasti ile aynı seansta endoskopik sinüs cerrahisi uyguluyoruz. Sinüzit rahatsızlığı olan hasta sayısının fazla olmasından bu ameliyat oldukça sık yapılıyor. Burun estetiği ameliyatı sırasında sinüsleri burun içinden kapalı bir operasyon ile açıp temizliyoruz.

KBB uzmanının rinoplasti yapmasıyla plastik cerrahın yapması arasındaki fark nedir?

Ameliyatı yapacak olan doktor bu ameliyatı gerçekten çok sık ve iyi yapıyorsa aslında çok bir fark yok. Ancak rinoplasti, burunun yapısına hâkim bir doktor tarafından ve fonksiyonelliğini bozmayacak şekilde yapılması gerçekten önemli.

Burun estetiği dışında estetik girişimler yapıyor musunuz?

Evet, tabii ki. Yüz-baş-boyun bölgesine dolgu ve botoks gibi dermokozmetik uygulamalar yapıyoruz. Yüzdeki kırışıklıklar, sarkmalar ve yaşlanma etkilerini giderebiliyoruz. Bunların yanı sıra ozon tedavisi de uyguluyoruz.