Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan ve bu yıl Türkiye’de 13 Ekim’de düzenlenecek Dünya Mimarlık Günü’nün teması, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından “Sağlıklı Kentler, Mutlu Kentler” olarak belirlendi.

TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi tarafından yapılan açıklamada mimarların enerji, uygulama ve malzeme alanlarındaki etik tutumlarının, kentsel mekân kadar kentleri de bir bütün olarak etkilediği, mimarların, kültürel, sosyal ve coğrafi farklılıkların sürdürülebilirlik konusunda toplumsal sorumluluk taşıdıkları ifade edildi. Açıklamada barınaktan kentsel boyuta kadar, bütün yerleşmelerin fiziksel ortamını oluşturan yapı üretimi ve mekân tasarımı etkinliği olan mimarlığın yalnızca bina üretim süreci ile sınırlı olmadığı, aynı zamanda taşıdığı sosyal sorumluluk nedeniyle herkes için yararlı ve önemli olduğu kaydedildi.

ORTAK SORUMLULUK

Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının anayasa ile koruma altına alındığı belirtilen açıklamada şunlar aktarıldı: “Devlete çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek ödevi verilmiştir. Dolayısıyla yapılı çevrenin sağlıklı ve kamu yararını gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi; mimarların, merkezi-yerel yönetimlerin, ilgili tüm kurumların ve meslek örgütlerinin ortak sorumluluğudur. Toplum; kamusal alanlara, geleceğin mirasını oluşturan yapılı çevreye ve ülkenin tarih, kültür ve yaşam dokusunun temeli olan mimarlığa sahip çıkmaktadır. Bu çerçevede Mimarlar Odası olarak; sağlıklı yaşam çevrelerinin oluşturulması için, tüm doğal, kültürel ve mimari değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla verdiğimiz mücadeleye devam etmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz.”

Editör: TE Bilişim