2020-2024 yılları arası Stratejik Plan, 2020 yatırım programı ve 2020 yılı performans programı ile yapılan eleştirilere yanıt veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt öncelikle yapılan çalışmalara destek veren meclis üyelerine, belediye personeline ve çalışmalara ortak olan Odunpazarlılara teşekkür etti.

“O eleştirileri, o önerileri dikkate alarak Eskişehir Odunpazarı tarifi yapmaya çalıştık. Önümüzdeki 5 yıl içinde Odunpazarı Belediyesi nasıl bir belediye olmalı, Odunpazarı belediyesi hayallerini, stratejik planlarını ortaya koyduk. Biz katılımcı, demokrat, halktan yana, kendi ihtiyacını kendi karşılayan, üretebilen ve bunu yoksul kesimlerle paylaşabilen bir belediye olmak istiyoruz. Geçmiş 5 yıl içerisinde yapmış olduğumuz uygulama da bunun kanıtıdır.

Kendi ihtiyacını karşılayabilen, üretebilen, yoksul kesimlerle paylaşabilen bir belediye olmalı. Geçmiş 5 yıl içinde yaptığımız uygulama kanıtı. Halkımızın seçimlerde onayladığımızı memnuniyetle gördü.

Geçen dönem 27 projeden 23'ünün gerçekleştirdiklerini ve bunun da doğru planlama yaptıklarını  gösterdiğini belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt şunları söyledi:

“ Geçen dönem hayata geçiremediğimiz 4 tane projeyi nasıl geçmediğini Eskişehirliler iyi biliyor.

Bu dönemde AKP grubu yapıcı olmaya çalışıyor, memnun oluruz. Geçen dönem sanayi çarşısını yaptırmayan, geçen sene elektrik santralini güneş santralini kurdurmayan AKP temsilcisi yok. Hizmet binasını dolaylı biçimde Küçük Sanayi projesini engelleyen arkadaşlarımız yok. Bu dönem daha çok umutluyuz.

Ben bu dönem muhalefetteki meclis üyesi arkadaşlarımızın daha yapıcı olduklarını görüyorum.

Borçlardan kurtulma programı borç ödeme bütçesi diyorlar, doğru bir tespit. Biz Odunpazarı Belediyesi'ni borçtan kurtarmak için ciddi bir hamle yapıyoruz. Taşıtların alımı ile destek verdiniz. En iyi kaynak yaratmak tasarruftur. İlk geldiğimiz yıl kiralık olan taşıtları satın aldık, zarar ettik mi etmedik, o dönemde karşı olanlar oldu. 5 yılda ödeyeceğimiz kiralarla taşıt aldık.

Taşeron şirketlere ödediğimiz kiraların büyük bölümünden kurtulacağız. Bu programlar çerçevede hazırlandı.

Bürokratik anlamda mevzuat çerçevesinde güzel yapılmış, içeriğini siyasi anlamda eleştireceğiz. Aynı şeyi düşünmek zorunda değiliz.

Planlamayı 1 basamaktan doğru yapmaktır. Geçen Mayıs ayında tahsilat oranı yüzde 60'ı bulmadı. Vatandaşta para olsa yağmurda altında kuyrukta bekleyip ödüyor. Gelirlerimizin büyük bir bölümü gitti. Nasıl adım atacağız. İcra mı göndereceğiz. Vatandaşta olunca gidip ödüyor. İş adamlarına siyasi yatırım yapacağız diye onların hayatlarını kolaylaştıracağız diye, Organize Sanayi'de bölgesindeki fabrikalarda almakta olduğumuz emlak vergileri kaldırıldı. Yaklaşık 30-35 milyon liralık geliri gitti. Nasıl diyeceğiz, bunu yapacağız bunu edeceğiz diye. Ölçülü gidiyoruz, yapacağımız projeleri ortaya koyuyoruz. 5 yıl içinde vizyon projelerini yapacağız.

Sizden destek istiyoruz, yardım istiyoruz.                  

Kentsel dönüşüm ile ilgili Sanayi çarşısı ile ilgili, Karapınar ile ilgili yetkinin tamamı hükümettedir. Bütün Eskişehirliler Odunpazarlılar bunu bilmelidir. Karapınar 2 etapta yetki TOKİ'nin dir. Toki bizim yaptığımız imar planlarının iptali için dava açmıştır. TOKİ'yi bundan vazgeçsin. Emek, Erenköy'de vatandaşlar müteahhitle anlaşsın evini yapsın. Dava açmasının nedeni nedir. Küçük Sanayinin dönüşümü için ciddi para ve emek harcadık, red edildi, Şehir ve Çevrecilik bakanına geçti. Şimdi sesleniyorum yardım edin.

Bakanı bu dönüşüm projesini yapmalıdır ya da yetkisini Odunpazarı Belediyesi'ne devretmelidir. İnsanlarımız 5o yıl sürüncemede kalan bu sorunun çözümünü bekliyor. 2012 yılında Gündoğdu Mahallesi Afet Riski Alanı olarak ilan edilmiştir, Çevre Şehircilik bakanlığına aittir. Bakan seçimlerde mahalleye gelip kahvelerde yapacağız demiştir, gelsin yapsın, yapmıyorsa yetkisini bize versin yaparız.”