Eskişehir esnafının şeker temininde yaşadığı sorunları, geçtiğimiz ay Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, sorunun çözülemeyerek büyümesini ve fiyat artışlarını, gündeme getirerek Türk-Şeker’e ait şeker fabrikalarının, piyasaya şeker vermemesini irdeledi.

Jale Nur Süllü, şeker pancarı memleketi olan ülkemizde, esnafın şekeri temin sorunu yaşaması ve             sürekli artan fiyatlarla farklı toptancılardan ya da özel fabrikalardan temin etmeye çalışmasının, kabul edilemez olduğunu söyledi. “Türk Şeker’in internet sayfasında 2022 fiyatı, 50 kg.lık  çuvalda kilo başı KDV dahil 5,96TL olarak açıklanmış,  50 kg.lık çuval halinde satışa sunulduğundan 298 TL’ye geliyor. Ancak, eskiden direk fabrikadan şeker alan  üreticiler, bu fiyattan fabrikadan şeker alamıyor; özel şeker fabrikalarından ya da toptancıdan 50 kg.lık çuvalı, 750-850 TL’ye  güçlükle ve sürekli artan fiyatlarla temin edebiliyor. Bu da tüm şekerli ürünlerde, fiyat artışına yol açıyor.” açıklamasını yapan Süllü, “2021 üretim döneminde yaptığı şeker üretimi ile övünen Türk Şeker, bugün esnafı karaborsaya mahkûm ediyor.” dedi.

Eskişehir Şeker Fabrikası’nın piyasaya son olarak, Ocak 2022’de şeker verdiğini belirten Süllü, fabrikaya şeker talebi için atılan epostalara ve CİMER’e yapılan şikayetlere “Genel Müdürlüğün talimatı gereği, tüketiciye ucuza ulaştıracak marketlere satış yapmaktayız” yanıtı verildiğini söyledi. Tüketiciye ucuza şeker ulaşıyor mu diye, marketleri ve toptancıları gezerek şeker fiyatlarını kontrol ettiklerini anlatan Süllü, toptancılarda Türk Şeker’in 50 kg.lık çuvalının bulunmadığını; özel şeker fabrikalarının 50 kg çuval fiyatlarının, 850 TL’ye kadar çıktığını belirtti.  Süllü, marketlerde ise kilonun 11 TL’den, 22 TL’ye kadar çeşitlendiğini gördüklerini, Türk Şeker’in üreticiye şeker satışını durdurarak tüketiciye ucuz şeker ulaştırma savının çöktüğünü, söyledi.  

“50 kg.lık şeker çuvalı 2021 Ocak’ta 195 TL iken 370-400 TL'ye çıktı diye15 Ocak’ta,  haber yapmış; şeker temininde yaşanan sorunları, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na verdiğimiz, soru önergeleri ile sormuştuk. Bakanlıklardan henüz yanıt gelmedi. Ancak, 2 aylık süreçte 370 TL olan fiyatlar 850 TL’ye geldi.” açıklamasını yapan Süllü, saray rejiminin piyasaları kontrol etme iddiası ile çıktığı yolda, yine, sınıfta kaldığının altını çizdi.

Türk Şeker Genel Müdürü’nün Eylül 2021’de şeker gereksiniminin 1/3’ünü karşıladıklarını, özellerle birlikte şekerde arz fazlası olduğunu, Eylül 2022’ye kadar şekere zam yapılmayacağı açıklamasını hatırlatan Süllü, “Biz Eskişehir’den biliyoruz, Türk Şeker’in kiraladığı depolar, ağzına kadar dolu. Üretici esnafa şeker verilmiyor; ancak, üç harfli marketlere şeker sevkiyatı yapıldığı söylentileri var, Ayrıca, özel şeker fabrikaları genel müdürlerinin sarayda bir danışman ile toplantı yapıp, kar etmelerinin sağlanacağı yönünde söz aldıkları iddiaları var” diyerek, şekerde oynanan oyunların açıklığa kavuşturulmasını istedi.

STOKÇU KİM?

 “Depolara, marketlere baskınlar yaparak 859 firmaya 25,4 milyon ceza kesildiği haberleri televizyonda yayınlanıyor. Bu haberlerle tüketicinin gözetildiği ve fiyat artışlarının önlenmesi için, stokçulukla mücadele edildiği algısı yaratılmaya çalışılıyor. Esnafı stokçulukla suçlayan, depolar basan anlayış, devletin şeker fabrikalarını stokçuluğa mı yönlendiriyor” diye soran CHP Eskişehir Milletvekili, Jale Nur Süllü, sofraların da milletin de ağzının tadını kaçıran bu iktidarın artık, sonunun geldiğini ve ilk seçimde sandıkta bu idaresizliğin hesabını vereceğini söyledi.