Yeni eğitim ve öğretim yılı yarın başlayacak. Çocuklarının kırtasiye ihtiyaçları için alışverişe çıkan aileler pahalılık karşısında önceki yıllarda gündeme gelmeyen çarelere başvuruyor. Eskişehir’de kırtasiye dükkanlarını gezen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e veliler, öğrenciler ve esnaf dert yandı. Öğrenci başına kırtasiye masrafının bir yılda 400 liradan 1500 liraya çıkmasından dert yanan veliler, fiyatları iki üç katına çıkan  kalem ve silgi gibi temel ihtiyaçları bile ikiye üçe bölerek çocuklarına kullandırmaları dikkat çekti. Öğrenci ve velilere ucuz ürün bulma çabasındaki kırtasiyeci esnafı da çareyi, sattıkları defterlerin yaprak sayısını azaltmakta, yeni kitap yerine ikinci el kitaplar satmakta buldu. “Bu fiyatlarla bu eğitim yılı kalemsiz, deftersiz başlayacak”  diyen Çakırözer, kırtasiye ürünlerinde KDV’nin kaldırılması ve ailelere kırtasiye yardımı yapılması çağrısında bulundu.

KIRTASİYECİLERİ GEZDİ… HEM DİNLEDİ, HEM HESAPLADI!

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yeni eğitim öğretim yılının açılmasına bir gün kala Eskişehir’de kırtasiyecileri gezdi, aileler ve öğrencilerin kırtasiye masraflarını hesapladı. Çakırözer’in, ziyaretlerinde ortaya çıkan hesaplamalara göre; içerisinde kalem, defter, pastel/kuru boya kalemi, cetvel takımı, yapıştırıcı, okul çantası, kalem kutusu, suluk, ödev dosyası, kalemtraş gibi temel ihtiyaçların bulunduğu bir kırtasiye sepetinin fiyatı 1500 lirayı buluyor.

“İKİ ÇOCUĞUN MASRAFI 3 BİN 200 LİRA”

Çakırözer, ellerinde listelerle dükkanlarda çocuklarının kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan ailelerle de konuştu. İki çocuğu ile alışverişe çıkan bir anne, “2 çocuğum da okuyacak. Biri daha ana okulu. Kalemi, defteri, çantası içinde ikisini toplam masrafı 3 bin 200 lira tuttu!” diye dert yandı.

“DÜKKAN DOLAŞIP İNDİRİM KOVALIYORUZ”

Kırtasiye alışverişine çıkan üniversite öğrencileri ise, bir ajandanın fiyatının 98 lira olmasına tepki göstererek şunları söyledi: “Bir ajanda 98 lira olur mu? Aynı ajanda geçen yıl 50 liraydı. Üniversite öğrencisiyiz. Defter, renkli kalem almamız lazım. Eskiden girdiğimiz kırtasiyeciden ihtiyaçlarımızı alabilirdik. Ama şimdi dükkan dükkan dolaşıp, indirim kovalıyoruz” dedi

“ALABİLSİNLER DİYE AZ YAPRAKLI DEFTER SATIYORUZ”

Kırtasiye çalışanı Erman Ünlüce, “Cetvel takımı 38 lira, 12’li kalem 39 lira, yapıştırıcı 20 lira, kalemtraş 14 lira, silgi 7 lira, ödev dosyası 10 lira” diyerek fiyatları aktarırken, kırtasiye esnafı Baran Güven fiyatlardaki artışı şöyle anlattı:

“Fiyatlar tam iki buçuk katı. Geçen yıl bir öğrencinin temel alışverişi 400 ile 600 lira arasıydı. Bu yıl bin 500 lira. Mesela defterler geçen yıl 15-20 lira bandındaydı, bu yıl 35-45 lira arası dolaşıyor. 72 yaprak defter 37 lira. Geçen yıl 90 yaprağını 15-20 liraya satıyorduk, bu yıl alamazlar diye getirmedik. Az sayfalısını aldık ki alabilsinler. İthal olduğu için özellikle boya kalemlerinin fiyatları da çok arttı. Boya kalemlerinin fiyatı 50 lira ile 120 lira arasında değişiyor. Mesela ilkokul gruplarına çantalı boya setlerini yazdırıyorlar onların fiyatı 120 lira. Geçen yıl fiyatı 40-50 liraydı. Onun dışında geçen yıl 20 lira olan boya kalemleri bu yıl 50 lira oldu.”

“BİR TEST KİTABI 240 LİRA! İKİNCİ EL SATABİLİYORUZ”

Kırtasiye masraflarının yanı sıra test kitaplarının fiyatlarındaki olağanüstü artış da dikkat çekerken, bu nedenle esnaf artık yeni kitap yerine az kullanılmış ikinci el test kitapları satmayı tercih ediyor. Bir kırtasiye esnafı, “Öğrenci bir test kitabını 50 – 70 liraya alabileceğini zannediyor, ama bir geliyor kitap 240 lira. Sadece bir test kitabının yenisi 240 lira. Her kitabın konusu başka. Bir setin maliyeti 5 bin liraya çıkıyor. Onun için ikinci el veriyoruz. Çünkü ancak bunu alabiliyor. Geçen yıl 70 liraya verdiğim matematik test kitabı 225 lira” dedi.

SİLGİYİ, KALEMİ ARTIK BÖLEREK KULLANIYORLAR

Pahalılık karşısında birçok ailenin aldıkları kalem ve silgi gibi temel ihtiyaç malzemelerini çocukları arasında paylaştırdığı ya da çocuklarına bölerek vermesi de dikkat çekti. Kırtasiyeci Baran Güven şöyle anlattı:

“Silgi alıyor 8 lira. Diyor ki, ‘ben bunu üç parçaya böleyim öyle vereyim çocuğuma’ diyor. Boyama kalemlerinde çocuğun rengi bitmiş. Kalemi kırıyor yarısını diğer çocuğuna veriyor. Çoğu ithal olduğu için fiyatlar artıyor. Birkaç veli listeleriyle geldi. Fiyat sordular. Bin 200 lira fiyat çıkınca almadan geri döndüler” dedi.

“FUAR FUAR GEZEREK UCUZ KALEM, DEFTER ARADIK”

Velilerin alım gücü azalınca kırtasiyeci esnafı da raflarına daha ucuz ürün bulma derdine düştü.  Ucuz kalem ve defter alabilmek için fuar fuar gezdiğini aktaran Güven “Bu yıl fuarları tek tek dolaştım olabildiğince ucuz kalem almaya çalıştım. Geçen yıl 2-3 liraya sattığım kalem  bu yıl 5 lira.. Kağıt ürünleri kırtasiye grubu arasında en fazla enflasyon yiyen grup oldu. Geçen yıl 2-3 liraya sattığım karton kağıt bu yıl 6 lira. Aslında 10 liraya satmam lazım ama mümkün değil. Bir simli karton kağıt bile 80 lira!” dedi.

OKULUN İHTİYAÇLARI DA AİLELERİNE SIRTINA YÜKLENİYOR

Öğrencilere verilen kırtasiye listelerinde sınıflarda öğretmenlerin kullanacağı kırtasiye malzemelerinin de bulunması dikkat çekti. Kırtasiye esnafı, “Listelere bakıyoruz bazen öğrencinin kullanmayacağı ama sınıfta öğretmenin ihtiyacı olan  malzemeler var. Mesela tahta kalemi, tahta silgisi yazmışlar. 10 top kağıt yazmışlar. Çocuklar bunları nasıl kullanacak. Anlıyoruz ki bunlar sınıflar için okul için istenmiş” ifadelerini kullandı.

“KDV SIFIRLANMALI, KIRTASİYE DESTEĞİ VERİLMELİ”

Ziyaretleri sonrasında kırtasiye ürünlerinde KDV’nin indirilmesi ve devletin ailelere kırtasiye desteği sağlaması çağrısında bulunan Çakırözer, “Bu pahalılık nedeniyle bu gidişle okullar kalemsiz deftersiz açılacak. Geçen yıl 400-500 liraya dolan bir okul çantası bu yıl 1500 liraya doluyor. Fiyatlar üç katına çıkmış durumda. Öğrenciler de aileleri de dükkan dükan ucuz kırtasiye peşinde. Herkes pahalılıktan şikayetçi. Yapılması gereken belli. Temel kırtasiye malzemesinde KDV’nin sıfırlanması gerekiyor, buna acil ihtiyaç var. Ayrıca kağıt üretiminde devletin insiyatif alması lazım. Kurların da artması nedeniyle kağıt fiyatı olağanüstü artmış. Tek çocuklu ailenin 1500 lirayı, iki üç çocuklu ailenin 5-6 bin lirayı bulan kırtasiye masrafını kaldırması mümkün değil. Kırtasiye masraflarında ailelere yardım da yapılması lazım. Belediyeler olarak biz yapıyoruz, yapacağız. Ama devletin de bu konuyu genel bir politika olarak ele alması gerekiyor” dedi.