İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, Sivrihisar ve köylerinde tarihin en eski dönemlerine kadar uzanan, bağcılığın çok önemli bir aile geçim kaynağı olduğunu anlatarak,  son yıllarda ilçede bağcılığın yok olmak üzere olduğunu söyledi.
     
“Bağcılığın oldukça zahmetli, sürekli uğraş isteyen ve bilinçli yapıldığı takdirde verim alınan ürünlerin insan sağlığı bakımından çok değerli bir besin olduğu gerçektir. Üzümlerimizden elde edilen pekmez, insan yaşamında enerji kaynağı ve karaciğer dostu olup tüketilmesi tıp ve gıda uzmanları tarafından önerilmektedir.” diye konuşan Toptaş,  ilçede çok önemli gelir kaynağı olan bağcılığın son yıllarda önemli oranda azaldığını söyledi.  Toptaş bağcılığın azalmasında etkili olan faktörleri şöyle sıraladı: “Köylerin boşalması, bağcılıkla uğraşan insanların yaşlanması, genç kuşağın köyleri terk etmesi, maliyetlerin yüksekliği, köylerde çalışacak işçilerin bulunamaması, kalkan mahsulün değerlendirilememesi, yaşlanan bağ kütüklerinin yenilenmemesi, yeni bağ alanlarının oluşturulmaması ve en önemlisi de filoksera hastalığının yaygınlaşması sonucunda bağların çoğu harap olmuş ve kullanılamaz hale gelmesidir.”

Sivrihisar’ın ekonomisi ve sağlık için önem arz eden ve yok olmaya yüz tutan bağcılık mesleğinin desteklenmesi gerektiğini belirten Toptaş, önerilerini ise şöyle sıraladı: “ Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Proje Fonu’ndan istifade ederek yeni bağ alanları oluşturulmalı, harap olan bağlar yenileri dikilerek üretime kazandırılmalı. Cazip hale getirilen ve desteklenen bağcılık için gençler özendirilmelidir. Ayrıca pazarlama sorunu da çözülerek birçok insana iş istihdamı sağlanmalıdır. Geliştirilen ve desteklenen bağcılık hem yerel hem de ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Editör: Mustafa YILDIRIM