İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş Sivrihisar’da hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Toptaş, “ Sivrihisar ilçemiz geniş tarım arazisi ve meraları ile hayvancılık için hayati öneme sahiptir. İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.
İlçemizde tarım arazisi 1.127.000 dekardır.Bunun yanında 94.000 dekar orman arazisi 760.000 dekar merası bulunmaktadır.İlçe arazisinin 250.000 dekarı sulu 877.000 dekarı ise kıraç araziden oluşmaktadır.
Bu kadar geniş araziye sahip ilçede hayvancılık ilçe halkı için büyük geçim kaynağıdır. Son yıllara göre ilçemizde 2017 yılında büyükbaş 10.780 adet büyükbaş 305.625 adet küçükbaş 2018 yılında 11.484 adet büyükbaş 199.015 adet küçükbaş 2019 yılı verilerine göre ise 13.712 adet büyükbaş 282.850 adet küçükbaş hayvan bulunmaktadır.İlçe ekonomisinin can damarı olan hayvancılık son yıllarda istenilen düzeye gelememiştir.Hayvancılık için önemli şartlara sahip olan ilçemizde hayvancılığın bu denli az olması ilçe ekonomisini olumsuz etkilemektedir.
Son yıllarda hayvancılık için en temel sorun yem maddelerinin % 70 inin dışarıdan alınması ile girdi maliyetlerinin çok yüksek oluşu ve nedene bağlı olarak yurt dışından ithal yolunun açılması hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkilemektedir.Bunun yanında köyden şehire göçün önlenememesi.İlçemizde her seçim döneminde söz verildiği halde bir türlü hayvan pazarının kurulamaması,hayvancılığı desteklemek ve özendirmek adına ilçede et entegre tesisleri ve süt ürünleri tesislerinin açılamaması hatta ilçemizde bir kesimhanenin bile bulunmaması,devletin veteriner hizmetlerinin yetersiz kalması, yetiştiricilerin ürettiklerini değerinde pazarlayamamaları gibi sorunlardan dolayı ilçemizde hayvancılık ve süt üreticiliği istenilen noktaya gelememiştir.
Vatandaşımızın sağlıklı beslenmesi ne ne idüğü belirsiz ithal et’e mahkum olmaması peynir,tereyağ,yoğurt,kaymak gibi gıda maddelerinin kendi ülkemizde yeterince üretilmesi hususunda hayvancılık desteklenmeli ve özendirilmelidir.
Üreticiler için önemli sorun olan üretim maliyeti düşürülerek hayvancılık yapmak isteyen yetiştiricilere yeniden cazip kılınması ,yetiştiricilerin zarar etmeyeceği ve kar marjının yüksek olacağı bir üretim ve pazarlama sistemi kurulmalı.Kurulan bu sistem aynı zamanda tüketicinin de yeterli ete ve süt ürünlerine uygun fiyatla ulaşabileceği yapısal özellikler taşımalıdır.Gerek destekleme politikaları gerek yerli üretimi artırmaya yönelik projeler ödünsüz adaletli bir şekilde uygulanmalıdır. “